不規則分享|化妝品 + 護膚 46

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
男仔啱啱開始想化下少少妝遮下啲毛孔同少少月球坑
油性肌,冇少少野想請教下

1. 暫時買咗支dr jart嘅bb cream同碎粉
想問下用bb cream前係咪一定要用爽膚水同面霜
直接上bb cream係咪會好快甩?

2. 嗰日長期要戴口罩嘅話係咪都盡量唔好搽bb cream好啲?

3. 如果平時唔化妝就咁出街,係咪都搽返保濕+防曬?
早排買咗the ordinary支保濕精華同埋sunplay防曬,係咪都夠
大家眼影買錯色會點係專櫃睇Tom ford39好靚
但番屋企試上眼好似好難carry,仲要咁貴
買粉底個陣試左係幾好咁
但個價真係令人卻步
我會寧願用返普通野然後用d錢買mask
1. 係 你想個妝貼就要做好妝前保養 尤其是你油肌 唔清走皮膚啲油脂會影響到上妝 所以要做好控油同保濕 保養完先上bb cream 最後用碎粉定妝

2.又冇話好定唔好嘅 但你預咗會痴口罩 不過你可以帶碎粉補妝嘅 補妝嗰陣用面油紙(有啲人會用紙巾但我prefer面油紙)吸走曬你啲面油先 再上返層碎粉

3. 護膚品早晚搽係最好 最基本係洗面+化妝水+精華+乳霜/液 出街就搽埋防曬

以我經驗基本上遮瑕力高嘅化妝品都會痴口罩 視乎係多定少 所以盡量上少啲 呢排連粉底都唔用
啱啱用咗sample試上面係幾屈 真係卸得好乾淨
雖然個sa話枝油可以當洗面奶用 但個價錢真係買唔落
平時落到妝既洗面奶先幾十到百幾二百
900幾蚊買支油好唔捨得
九百幾蚊?
係呀 植村秀嗰枝
琴日用完 希望唔會出
咁就更加唔使諗了 買返普通可以落妝洗面奶
我覺得唔值
要乾淨嘅話唔一定要佢
如果信佢有咩護膚功能就更加戇鳩
洗面兩三分鐘嘅事邊有可能有神奇效果
我覺得係睇成份,卸妝油一定係落妝最乾淨
但係你洗唔洗得乾淨啲卸妝又係另一件事
個人來講 沖涼之前卸妝就一定卸得乾淨
乾肌想問吓朝早係咪一定要用洗面奶洗面
我用咗就會覺得有啲乾 如果就咁用水洗之後toner>面霜>防曬跟住化妝有冇問題
想問各位有冇保濕嘅護膚品推介
冇問題 我平時朝早都係用水洗
夜晚先用洗面奶
試下bobbi brown呀
個texture無shu咁厚
有無人用過MAC 270S枝掃?
用佢黎上礦物粉得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞