不規則分享|化妝品 + 護膚 46

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
去角質可以用杏仁酸
但佢好mild
適合每日用

一個禮拜一次嗰啲多數係mask
如果mask有冇咩推薦
你而家膚況係點呀
有冇搽外用A酸?

外用A酸都有去角質功效㗎

用咩酸係要睇你皮膚咩質地、敏唔敏感
唔可以overexfoliate
破壞咗皮膚保護層就好難修復
我覺得你試吓溫和嘅方法先啦

For 暗瘡肌:
外用A酸 - tretinoin, adapalene
維他命C - 去角質、美白(淡印)
AHA - 杏仁酸、乳酸(較溫和)
Azelaic acid 好多研究都話對暗瘡有效
BHA水楊酸就較深層少少,分解多啲油份

我唔知食A酸皮膚乾成點,用mask會有輕微甩皮
做好保濕、防曬、清潔,過一排睇下點先
外用A酸同Azelaic acid好多研究都話對暗瘡特別有用
研究下上面啲成份先,有得問醫生意見就最好啦
我都係用呢間兼試埋其他 試左幾日都唔得
懷疑佢個野壞左
我無用a酸呀
暫時keep住用緊杏仁酸
用咗六年都無 我諗應該睇人?
油肌依家用緊double wear但夏天少少浮粉 想問有冇適合油肌同輕薄既foundation推薦? Armani係咪唔錯?
佢會問係咪轉寄另一個地方,要你填香港地址

你唔填會cut 你單
你指美國官網?佢冇問,總之就係比唔到錢

澳洲我係搵當地fd 買返黎香港
decorte會唔會氧化
係Decorte 邊款?
可能我係混合肌所以唔啱用之前用咗一兩次 平時唔會生痘嘅額頭竟然史無前例多咗暗粒同痘 真係嚇撚死
同埋佢個卸妝能力喺卸眼妝方面我覺得都係麻麻
畫濃啲嘅話啲內眼線係卸得唔乾淨 最後都係要用卸妝水+化妝棉抹走佢
反而覺得隻卸妝膏幾好 平時會攞嚟當洗面奶用去角質 不過聽講一個禮拜淨係可以用幾次
Amazon US唔係有咩?貴好多?
官網有八折(計過平左$250)同埋多啲gift
同問
唔知依家block 左海外卡 定轉運

見到
呢排試完台灣 Rill 川
塊面膜真係正到不得了,幾乎岩曬香港啲潮濕天氣用,真係好正
大推!
兩個化妝post都見到你大推
妝前保濕精華有冇好介紹
我搵澳洲fd買 所以冇問題
不過出奇美國官網買唔到姐 明明以前得
因為香港有paula choice 官網,所以香港ip 唔比買

香港個價貴到離譜,點買得落手。

不過依家淨係得85 折唔太吸引,計埋運費同amazon 差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞