不規則分享|化妝品 + 護膚 46

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
用過zo skin 1% 真係甩皮甩得好勁 見唔得人 好乾好唔舒服
堅持唔到同埋見人分享用幾個月都未建立到耐受性
所以我而家都用溫和d既
呢隻煥膚好正 不過要頂得順甩皮
有聽過好多人推介
但好似好香?
印象中無乜味係好油 高濃度既a醇就係咁油
佢出果隻生長因子修復精華先好香蜜糖味
不過可以用B5 全效修復翻就無事我都係感用法
同時用zo A醇同b5就唔會甩皮??
你係一開始就用1%?
Btw 60ml咪有排用
錯 要分開用 但我覺得頂唔順時 先開始用B5
我試過連續3星期每日晚上洗完面 干左之後就直接上Zo A
之後咩無無搽 到早上 洗完面就搽厚防曬出門口加口罩
雖然會甩皮 但豆豆同油分泌好大改善

到我搽到頂唔順時候就厚敷B5 之後在抹走佢連續敷3-5日好翻 睇情況再搽其他護膚品
https://youtu.be/URjSzt2CwaM
可以睇呢條片 當時我把心一橫 唔理37 21
我就係要最犀利 直接上 呢隻無油既1%
唔該哂
我試過淨係用黎搽鼻 係唔會甩皮 但搽哂全面 個鼻先會甩皮
不過真係太辛苦
你用左幾耐建立耐受性啊??而家仲會唔會甩皮
我一次係泵3-4下 全面 如果覺得唔夠我會再泵
我用大約2個月到 每次用都係泵3-4 下全面 覺得唔夠會再泵 唔好上頸
好捱得 我泵1下已經甩皮甩到痴線
我試過搽埋條頸 勁痛
頸我都唔得 頸 皮膚太薄 頂唔順 無臉 感厚臉皮
泵一下 不如唔好泵 全臉一下效果不大
你而家甩皮既情況有冇用得愈耐就愈減少?
舊嗰款都用咗好多年
前排買埋新嗰款
我都係用粉樸上
海棉嗰邊上哂成面
之後再用絨面重點用係毛孔位置
不過呢款遮瑕麻麻
都係會甩皮 只係無一開始用甩得感犀利 同埋唔會泛紅
甩皮其實係代表你角質更新緊 係好事黎 不過最重要一點係要搽厚防曬
宜家黎講我處於保養階段 無之前一開始用得感進取 一星期大約1-2次 之後用翻平時護膚品
宜家痘痘真係比以前少左勁多 不過毛孔就無咩細到 以前爆痘犀利 搞到鼻翼兩邊毛孔粗大
混合肌用冇浮粉 不過同我用緊隻setting powder唔夾 齋上muf粉餅效果反而唔錯

Btw今次啲色號建議你認真去門市試咗先 我係中性偏冷膚色 但依家隻1R02上面係橙tone好怪
唔該絲打
最驚咁立
佢準備出個matte版 唔知會唔會好啲
唔該絲打。
我試吓用你個方法先!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞