做過酒店執房,你問我答

794 回覆
484 Like 21 Dislike
我個陣得極少數會俾廿蚊
而家無做唔清楚
check out放係床上面
再表現得nice啲有禮啲就寫張紙仔話咩thank you very nice staff之類
以前見啲鬼佬好鐘意咁做
啲員工會識做
真係唔知,掃吧應該冇啦
我好似都係收過2-3次 依D紙
咁可能真係文化差異 美國叫外賣貼士係必須 唔比會比人屌 亞洲文化就唔係必須
利申 去外國有比貼士 但多數面對面先會比
香港酒店個房價已收左服務費
所以香港人多數唔會再俾
£10 / hr
低過香港,計鐘 唔計房?咁大家咪hea住做?
計鐘架咋 所以啲外國人可以8間房玩8個鐘 但應該好快俾人鋸 我想賺多啲就返6日 每日做快啲返屋企休息下好過
酒店應該唔同掛,正常都唔會點見到執房,你亦都唔知邊個幫你執,所以都係會放間房到
咁你一間房幾耐?可唔可以申請做多D?
我已經係做多佢地一倍 做完再去做埋佢地嗰啲 希望快啲上到掃把位 part time都好 砌少幾日
佢地有冇屌你做爛市?

另外咩年紀做多?多唔多後生?
邊間?
我做左十年餅房
有冇咩趣事分享
真係大把因為做餅嘅人好多都好傳奇,睇嚟我都要開返個一問一答過下癮先得 哈哈
好多餅房人同房口都好撚Friend
依家D客生日係唔係都有蛋糕?
我而家無喺香港做餅喇,做到心都灰撚左,無曬生活
不過而家都仲係有free 餅仔俾啲房客,
其實housekeeping 都幾慘下,
香港西客真係好多,又要R呢樣果樣,
之前做咁多間,餅房同房口鬧交都係啲西客突然R野,
好似以為啲餅可以變魔法咁變出嚟
突然要求要有comp餅,然後房口夾左喺餅房同客中間
去左邊到發展?點解灰左?工時長?我係覺得酒店餅房另係做餅既工廠,衰過私人檔,係福利好,地方大
我係結左婚外去左外國咋,
香港酒店做餅工時長得太緊要,勁嘅酒店餅房真係玩足12-14個鐘無水補無鐘補,收工堅係頭暈加腳震,同埋好多時工作量多之餘豬隊友太多,見你快佢就縮真係累鬥累
外國做餅個環境係點?無水補無鐘補咁西,即走啦
咁我哋嗰輩入行好難 ,好歧視女仔,都真係要好有熱誠,鐘意做餅先捱到,但一輩不如一輩,而家請人都請唔到,識抖氣有手有腳就請真係搞唔掂所以更增加個工作量拖長工作時間,離開香港之旅,我而家未搵工 諗住抖返下先,
師兄你轉行都轉得好呀!我啲房口fd都轉曬行了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞