做過酒店執房,你問我答

794 回覆
484 Like 21 Dislike
幾錢晚
幾好,有冇鬼故分享
上邊有提過下,另外講多個

黎旅行既賓賓/南亞佢地基本會每日囉曬D茶包拖鞋keep好,check out果時倒走曬D沖涼液走(有D酒店唔係用細細支),但又比$100貼士
自然死亡就唔緊要啦,依行流失率都幾高
做過一段時間 印度真係最撚閪 又污糟 又係R客
真,文化同東西方都差好遠
最遲唔係十二點走咩
有時啲客可能早過十二點走嘅,不過都有好多會provide late check out,三四點先走都有,都係睇彩數
要自己同酒店傾,有D可以遲check out唔收多錢,如果有D客包好曬行李係房,就要搏,就執左房先,賭佢番黎唔搞破壞
以前好景個fd做5星出3-4個月花紅
細個黎講真係好大筆錢
係架,當 萬5蚊,果期出6萬,比起大部份基層工好好
我頭幾次住唔知要十二點走
搞到兩點先check out
跟住走嗰陣問吓前台
佢笑住咁講「係啊」

19年前嘅事嚟
住一晚成日都唔夠時間
開始book 兩晚
香港人住係咪都要俾tips
真係冇俾過咁濟
有冇見到啲情侶開房屌到成床都係閪水
會唔會收返佢哋清潔費?
親戚做外國House Keeping,好似話要限時執,每日要執20間左右,好辛苦,但佢唔識英文無計,都做咗好多年。

聽過佢咁講,我本身又乾淨慣,每次住酒店好自律,執返地下嘅頭髮,只用一個垃圾桶,唔會浴室丟啲、客廳又丟啲,全部包好先走,唔會令執房嘅難做。

我想問下,

1.客人沖涼好少會執返啲頭髮,咁多頭髮沖落浴缸,酒店會唔會定期清下?

2.如果間房好企理乾淨,你仲會執嗎?我有時落酒店Gym,游水,沖埋涼先返房,無用過浴缸。

3.師兄點解會入行嘅?

4.漏咗食物、飲品喺雪櫃,如果係正嘢,你地可以拎嚟食嗎?

5.酒店嘅熱水壼、咖啡機係咪好污糟?

6.會唔會吸下床下底?我試過跌嘢落去,執返嘅時候見床底污糟到仆街!

7.你地有部車仔泊喺走廊有齊日用品、床單、茶包、筆嗰啲,如果有客人順手拎咗啲,你地會點?

8.最誇張嘅客人偷過乜嘢?我聽過外國嗰啲,租架貨車停喺停車場,然後request地下近後門尾房,偷晒床、雪櫃、椅。另外,偷廁紙、燈泡、地毯、浴泡、風筒、杯、毛巾都聽過。

9.咩國籍嘅客最西/好?個人認為香港人都幾西,新加坡臭串,支、印勁污糟,俄、美國就好大支嘢同喪飲酒。

10.睇過一個旅行團領隊講,中国人去到唔知邊個國家,買咗啲蟹,放晒落浴缸,佢都頂唔順。你見過最離譜係咩?
見仁見智
真係冇見過,始終同時鐘有分別,D遊客玩完番黎都累,頂盡1Q
Staycation 全日留喺房
依家啲五星大檔出到18-19k都無人做
解答少少,淨返嘅等樓主補充
1. 以前同事有教過間唔中拎起個stopper清一清啲頭髮,因為有機會卡住沖唔走
2. 唔關乾唔乾淨事,編咗嗰日要執嘅話乾淨定污糟都要執,除非個客唔比
3. 中學讀旅款,asso讀酒管,做trainee同炒散,讀完書就入行做full time
4. 理論上唔得,因為係客人嘅財產
5. 建議用之前煲下先,so far我都未見過啲太奇怪嘅野喺入面嘅
6. 理論上要,咁可能會做漏嘅
2蚊
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞