做過酒店執房,你問我答

794 回覆
484 Like 21 Dislike
當然啦,不過盡量解答比其他人知,真係冇可能,另外難聽D講,最重要冇人會睇得上執房仔
感覺酒店好困身,感覺上好冇自由,執房好悶冇人傾計,日日不斷趕房,有時D人遲check out又多dnd,真係可以坐到12點先開工,依份工好睇運同埋D人事特別西
點煩法?係咁換床單?
唔係有冇錢,係孤寒
我朋友話條友on9

條友仲笑鳩人,外人扮代表真係笑撚死。同班政府高官一樣,唔係個行嘅人做局長
應該幾難,除非好先進既機械人,唔係鋪床依D好難下,特別King Size
我做過3個月餅房,巴打做咩位
果時唔興,同埋4,5星都過一千蚊晚,夠黎多Q
係咪好多原味絲襪底底
收集哂佢轉手賣應該賺得多過你份糧
黑名單就一定有,其他留比做前台答
燈制都冇咩?
驚咪用梘液洗下,基本用熱水煲一轉咩都乾淨啦,你驚執房冇洗 不如驚佢落清潔劑又洗得唔乾淨仲好
佢都話佢老友當年做酒店,就知佢FD 9 up都信啦有幾醒
果時唔興,同埋好少人留低
屎片真係好臭,放左成晚以上
呢個post係見過最高質嘅你問我答

到我問: 你哋清潔用嘅毛巾係唔係同客人用嘅毛巾係同一批? 如果抹到好污糟係你哋自己丟咗佢, 定係交返去有人要再決定換唔換?
酒店指引就緊係話用塊指布黎抹野,正常廁所有4種巾,大巾(抹身),中巾(洗面?),手巾仔(抹手),同地巾

實質就係囉個客用過既大巾抹浴/企缸,中巾抹杯/洗手盤果D位,

自問我有良心D,所以就一定開條身既中巾抹,一黎衛生問題,二來冇咁濕

D毛巾係囉去工場洗,所以冇話會唔會污糟就唔用依件事
住酒店D財物放係保險箱其實幾安全,如果check out果時保險箱鎖左,要保安部+多個人(經理?)一齊開,基本上3條人以上一齊睇,所以都好安全
冇摸過,應該有,大陸人黎講普通話
Seen any dead body?
冇啦,想自殺既人好少係酒店,多數係凶殺案
酒店房入面擺一本聖經喺度係咪代表出過事?
本聖經翻開同埋唔翻開有冇分別?
唔會睇到 通常要有case跟先會叫AM上黎read door log
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞