做過酒店執房,你問我答

794 回覆
484 Like 21 Dislike
因為疫情?我做過間3星冇自己餐廳既都有頹飯包
要重做
令我諗起之前澳門有單手撕雞
齋聽都覺得cls
應該唔係,嗰間垃圾細檔,不過有meal allowance但係雞碎咁多
1. 做床(可能要換床單),補毛巾/用過嘅野,用得少就慳啲功夫,用過洗手盆,浴缸企缸座廁都要清潔(起碼抹返乾),清垃圾同埋吸塵,做得多與少一黎睇個客用幾多,二黎睇個職員有幾多係偷雞唔做
2. 唔係“累”嘅,炒散執少間賺少啲啫,長工可能去其他樓層做返間check out房/冇DND房,因為長工有規定做幾多間
你呢d位會唔會返夜晚
親身見/聽到?
高級酒店應該唔比咁做

點判斷同埋用咩理由唔比佢住(?)
後生做酒店根本浪費人生,人工又唔係高又學唔到嘢,讀酒店管理嗰班人九成都唔會做酒店
執房快除左間房污唔污糟之外,就係睇你出出入入補野次數,如果茶包冇囉過,D紙筆,咖啡機,水杯冇用過已經差好遠,正常一間check out房30分鐘內做完,乾淨就20分鐘以下

DND會害死個職員,你唔執房可以入住果時直接同大堂講

假設我一日做15間房,有5間掛DND牌,咁即係差5間房,咁下晝有人會打入去問睇下需唔需要執,冇人聽/唔會執咁上司就會係其他樓層搵5間房你(9成係check out房),收工前有人除牌好大機會都係叫你做番計OT錢
夜晚位 多數走order 囉下水/冰桶比客,唔洗點執房,依D多數做左好耐既老屎忽做
40蚊一間,睇黎師兄都轉咗行好多年,我幾年前做某大檔都45蚊,而家周圍都加曬價
住酒店需然你比錢,但佢除時可以趕你走,有D客住好耐又唔執房都唔得,D野會損耗好快,判斷都係前台決定
所以話結左婚養家一流
好似冇做6年,間間酒店唔同,不過依家有工開都偷笑
會,有啲檔夜晚有開床服務,不過而家應該買少見少,夜晚多數做跑腿應客嘅order
講緊有D住一個月都唔執,你可以想像到間房係點,同埋酒店唔怕冇客住,最怕痴線客
係,唔會發達,起碼餓你唔死
有次個同事早走,幫佢睇埋order,之後個客要熨衫板,點知佢比$100貼士
入職至少12大假,包三餐,大部份一星期放2日,年尾花紅,又多活動

執房既牙膏牙刷沖涼液任用,又有貼士又多野塊,煙酒勁多,執過雪茄,好多人都係酒店做到退休
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞