[校園鬼故 X 陳生回歸 X 角色崩壞]無能子鋒與無能鬼

1001 回覆
76 Like 5 Dislike
好慢呀
樓主唔出了?
文呢
(四十)德叔的情況(三)

「師傅,子鋒嘅情況點呀?」三人在我離開道場後,又再談論起我的情況。

「你都有眼見啦,一開你出現嗰陣明明無諗住畀佢見到你,但係佢竟然即刻發現咗,證明佢嘅靈力應該慢慢恢復緊,雖然速度慢同埋佢仲未察覺到,不過,佢嘅力量應該好快就會恢復返。」天命叔拿出了我的命盤,但這次的結果,比起上一次起卦時更加奇怪,簡單來說,這看起來已不像是我原有的命盤了。

「噉我哋係咪失敗咗,阻止唔到佢復活啦?」小詠和阿詩一臉擔心地自著天命叔。

「呢層未必,嗰隻嘢主動同個細路接觸,引誘佢自己解開封印,證明封印對佢嚟講有一定影響!只要呢段時間唔好出啲咩事,個細路再無解開封印嘅諗法,我諗今次可以對付到佢!」天命叔充滿信心地說。

「師傅,咁我哋幾時出手?」

「解決完今次件事,救返德叔同炎冰之後,我哋將子鋒帶去學校,之前我已經喺學校做好晒準備,專門用嚟對付細路體內隻嘢!佢學校嘅位置係靈力嘅集合點,只要喺嗰度引到隻嘢現身,我保證可以收伏到佢!」

「但係,解決完今次件事,師傅你仲要對付隻嘢嘅話,會唔會好危險?」

「唔諗得咁多㗎啦,如果今次都收拾唔到子鋒體內隻嘢,我諗之後就唔會再有機會對付佢!我只係怕......呢段時間會出啲咩意外,令到個細路自願解開封印,到時就真係麻煩......」

「就算子鋒想解開個封印,佢應該都唔知點做先啱㗎?」小詠不解地問。

「佢梗係唔識啦,不過佢一旦決定要解開封印,佢將呢個意願同隻嘢講咗,噉隻嘢就有權去干涉呢個封印,到時要破解只係時間問題!」天命叔不安地說。

「我諗子鋒唔會噉做,佢下定咗決心之後就唔會再去諗。」阿詩選擇了相信我。

「我都係噉諗。」小詠亦附和。

「呢層我明白,不過......唔知點解我心入面仲係好不安!我怕呢幾日,會有啲咩事發生......希望只係我嘅錯覺啦!」天命叔看著我那凌亂的命盤,眉頭緊皺,看來事情仍不算明朗。

「師傅你唔好諗咁多啦,你仲要閉關養傷㗎。有啲咩養好傷之後再諗啦。」小詠怕天命叔太過操勞,於是從旁提醒。

「我知道......」天命叔若有所思地看著命盤,並不放心似的。

「其實我哋依家暫時都無嘢做到,天命叔你不如早少少去休養,愈早休養好,愈快可以行動。」阿詩關心地說。

「嗯,新抱仔你講得啱,我依家就去閉關打坐,我會盡快出返嚟。不過,我入去打坐之前,有啲嘢畀你哋。」天命叔邊說邊找尋甚麼東西。

然後,只見天命叔拿出了一個古舊的木盒,打開後,一股清新的花香四散開來,叫人好不舒服。
「新抱仔,你戴住呢條手繩,可以保你平安。同埋,因為你控制唔到靈力,呢度有個人偶,本來係用嚟代替個細路引今次隻嘢出嚟嘅,依家我畀咗你,如果真係有靈體想對付你,你可以將拎呢個人偶出嚟,咁啲靈體會當作呢隻人偶係你,噉到時你就可以逃走。當然,我希望你唔會有機會用到啦。」天命叔把東西交到阿詩手上後,便轉頭看著小詠。

「小詠,之前本來計劃將你同個細路嘅連繫重新打開嘅,不過依家無時間去做呢樣嘢。呢度有三道符,每道符可以幫你暫時打開同個細路嘅連繫,等你可以即刻去到佢身邊。不過你要記住,每道符只可以打開通道一次,而每次只可以停留十五分鐘,之後會強行將你召喚返嚟道堂,所以要小心啲用。」

「點解得十五分鐘㗎?萬一子鋒真係遇到危險,十五分鐘未必做到啲咩。」

「你唔好唔記得你依家嘅狀態仲係好唔穩定,如果你長時間離開呢個區域,你自己都有危險,所以我先落咗呢個限制落去。同埋,每道符中間要相隔一個鐘先再用到,你唔好諗住返嚟之後又即刻再用呀!知道未?」

小詠無奈地點了點頭,然後天命叔再交代了一些事情後,便走到側室閉關休養。
這些事情,都是後來從小詠口中才得知的。

而這個時間,我仍然是一無所知,以為只需要乖乖地渡過這一個星期,所有人便能平安無事。

可惜,就在所有人還來不及準備之際,入侵德叔的靈體,竟主動出擊來對付我了。

我回到家後,身體早已超出了負荷,早早便已入睡了。

「起身!」誰啊?別吵我好嗎!
「起身呀!」這幻覺真吵耳!
「我叫你起身呀!」這聲音夾雜了一點憤怒,憤怒之中亦有點焦急,聽起來有點耳熟。

我慢慢睜開雙眼,映入眼簾的,卻仍是無盡的黑暗。
這次,我很快便理解過來,知道自己正身處在一個怎樣的環境裡。

我慢慢的抬起頭,果不期然,那團該死的黑氣正傲慢地在空中飄浮著,錯不了,是我體內的那混帳傢伙。

「點呀?你考慮成點呀?」那黑氣慢慢落到我的面前,胸有成竹地說。

「考慮成點?我都唔知你講咩?」我可不會上當。

「哼!你估我會唔知發生咗咩事,張天命嗰個臭道士話佢可以對付到隻嘢呀嘛,你唔係真係覺得,一個傷患真係做到呀?」黑氣發出恥笑的聲音。

「你唔駛嚇我,我知道你想點!不過今次我唔會再上你當,我哋已經準備好晒,今次一定唔會輸。」

「係咩?你真係噉諗?」

「係!」我再次堅定地說,我選擇相信天命叔。

「你要噉諗我都阻唔到你,不過......」黑氣停頓了一下,只見它稍為揮動了一下右手,黑暗的空間裡顯示出一個像是螢幕的東西。

「你又想玩咩?」我警戒地說。

「哼,你睇下咪知咩事囉。」

我看了看那螢幕,只見螢幕裡有兩個人,一個是炎冰,另一個,則是德叔!
到底,這是甚麼一回事?
有估 推推
個個都立flag
(四十一)德叔的情況(四)

「你又想做啲咩?」我警戒著說。

「唔係我想做啲咩,而係『佢』,會做啲咩。」黑氣指了指螢幕上的德叔,示意我繼續觀看。

只見炎冰平躺在地上,而地上則有一個紅色的奇怪圖案,看上去像是一個魔法陣。

除了那魔法陣,炎冰四周都被一些爉燭圍繞著,而德叔則站在魔法陣範圍外,口中念念有詞,在默念著一種我聽不懂的語言。

隨著德叔的語速愈來愈快,炎冰的樣子開始變得扭曲,只見她全身顫抖,不斷冒出汗水,好像十分痛苦似的。

突然,螢幕上發上巨大的聲響,好像有甚麼東西互相撞擊似的。
隨後,炎冰身上發出了微弱的光芒,感覺像是在對抗甚麼似的,而德叔則在炎冰發出光芒的同時,像受到了撞擊一樣,向後退了數步。

隔了一會後,德叔又做了同樣的動作,但這次亦被那光芒逼退。
這樣的影像重覆了三四次後,不知道是否錯覺,炎冰身上的光芒好像變得黯淡起來。

「佢......佢究竟做緊咩?」

「你應該知㗎!」黑氣對著我微微一笑。

「哼!你唔駛嚇我,話唔定呢個影像都係假嘅!」我當然知道螢幕中的德叔正在嘗試奪取炎冰身體的控制權,只是,這亦可能是一個假象,一個用來要脅使我就範的假象。

「你信又好唔信又好,我都無所謂,我只係做下好心提醒你,佢哋依家嘅處境啫。」

「我唔會上當㗎,你死心啦!」

「係咩?你睇埋先講啦。」在德叔和炎冰的畫面旁邊,又出現了另一個影像,只見那影像裡有一個人,在街上緩慢移動著。

「點......點會噉㗎?佢係邊個?」我驚訝地問。

「做咩呀?唔係連自己都認唔出呀?」黑氣語帶恥笑地說。

沒有錯,另一個畫面上的,正正是我。
可是,我明明應該正躺在家裡的大床上才對,這個斷不可能是我!

「痴線,無可能,我明明仲喺屋企!」

「你肯定?不過唔緊要,陣間你就會知咩事㗎啦。」

「你......一定係你做咗啲咩手腳!你想點?」

「冷靜啲先。首先,我被你師傅封印咗,邊控制到你,我喺你意識入面出現,已經係我嘅極限。第二,依家唔係我想點,係『佢』想對你,同埋你嘅朋友點呀。」黑氣指了指德叔,像是提醒我現在最大的敵人是他才對。

「而第三,我想點呢,就一早講咗你知㗎啦!解開封印,等我嚟幫你啦。」

「無......無可能,你唔駛旨意!同埋,天命叔佢一定知道咩事,佢會嚟......」我的話還沒有說完,黑氣便打斷了我的說話。

「你師傅依家閉緊關,你想佢幫你?得,聽日日出時份,佢應該會養好傷。不過,你估下你捱唔捱到去日出?」

「我......我唔信!」對於他的說話,雖然不敢完全相信,但也想像不到他需要說這種謊話,畢竟只要我清醒過來,便會知道是真是假。

「我都講過,你信唔信唔重要。重要嘅係,我係有誠意嚟提醒你,只要你願意,我會幫你!」魔鬼的誘惑再次在我耳邊響起。

「唔......唔得!我......我......」

「我知道係難決定嘅,不過唔緊要,你好快就會醒,醒返之後你再決定都未遲。」黑氣說話時,只見我的肉身已經來到一座大廈前面。

「我唔會放你出嚟,你死啦!」

「係咩?做人唔好將說話講到咁死,話唔定你醒返就會改變主意呢。呀,爭啲唔記得!」

黑氣突然向我左臂襲來,我還沒有反應過來,左手手掌便感到一陣灼熱,然後更感到一陣痛楚!

「你......你做咩呀?」我用力的掙脫了黑氣的纏繞,然後看了看手掌心,只見一個圓形的魔法陣在我掌心中顯現出來。

「咪話我唔幫你,如果到時你覺得有危險,又想我幫手嘅,你就將你嘅血抹落你手掌心嘅位置。當魔法陣被你嘅血液填滿之後,你只需要諗住解開封印,我就會出嚟幫你手!」

「我唔會噉做,你死心啦!」雖然我嘴上是這樣說,但眼睛還是忍不住看了看手掌的魔法陣。

不過,怎麼感覺這魔法陣這麼眼熟?

「呢樣嘢,你陣間再慢慢決定啦,到時,你就會明白,點解我話你哋對付唔到佢。同埋,你一定會需要我幫手嘅!」

一語既畢,我便感到自己開始脫離這個黑暗的空間。

我睜開雙眼,發現自己正在升降機內,而升降機正一步一步向上攀升。
最終,升降機在頂層停止了。

升降機門開啟後,我感到門外異常寒冷,和升降機內形成強烈的對比。
我不知道自己在升降機內停留了多久,但那不願關上的升降機門,就像在要求我離開升降機。

無計可施下,我只能慢慢踏出升降機。
就在我離開了升降機後,升降機的大門以異常的速度快速關上,我能肯定,這不是機械正常的運作模式。

我知道,升降機不會再次運作起來。
我只好走到逃生通道那邊,利用樓梯來離開這個地方。

但更加奇怪的,便是逃生通道裡,本應向下的樓梯,此刻充斥著白色的霧氣。
我鼓起勇氣踏進霧氣之內,卻發現不論我朝哪個方向走動,最終仍是會回到原來的樓層。

這意味著,我只能朝著天台進發。
而我知道,天台上會有甚麼樣的東西在等待著我!

德叔,我......我來救你了!
個個都立flag

勁多 flag,全員死亡
個個都立flag

勁多 flag,全員死亡

等睇解封
係文
好多文
係心巴

心巴多啲上嚟同我地打下牙骹啦
幾時先有下一集啊心大佬,同埋你個fb個故係咩回事
係心巴

心巴多啲上嚟同我地打下牙骹啦

我盡量啦
幾時先有下一集啊心大佬,同埋你個fb個故係咩回事

事緣書展之後,各路朋友都同我share好多真人真事,所以我就結集咗佢哋嘅故事,變做《朋友講鬼》系列,同大家分享下
就黎大結局
睇到依家覺得個標題落得好準

不過無能鬼真係好無能

到依家都無乜表現咁

不過無能鬼真係好無能

到依家都無乜表現咁

佢無㗎啦,同子鋒一樣咁廢

不過無能鬼真係好無能

到依家都無乜表現咁

偽主角

不過無能鬼真係好無能

到依家都無乜表現咁

睇到好灰

無咗之前嗰種熱血同爽快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞