[校園鬼故 X 陳生回歸 X 角色崩壞]無能子鋒與無能鬼

1001 回覆
76 Like 5 Dislike
(三十六)曙光

「我……我唔講得!」我十分了解天命叔,他不會讓我解開封印的。

「你唔係唔講得,你係唔做得!」天命叔嚴厲的看著我,看來他真的已經猜到我想怎樣做。

「你……你知道咗?」

「除咗解開封印,放隻嘢出嚟之外,我諗唔到你仲有咩方法可以搞掂件事!」果然,天命叔已經知道了我的想法。

「做唔做得都好,我……都要去做!只有噉樣,先可以救返大家。」我搖了搖頭。

「唔好傻啦細路,你今次放返佢出嚟,我無辨法再封印佢㗎啦!」

「就算係噉,我都要去做!既然你已經知道咗,我都無咩好隱暪,佢已經同我講咗,佢嘅目的,只係要挑戰神,只要你哋唔對佢出手,佢就唔會對付你哋!所以,犧牲我一個,救返晒你哋,呢條數點計都無蝕!」我冷靜地說。

「你……你講咩話?你同佢見過面?封印失敗咗?」天命叔緊張地說,看來比起眼前的狀況,他還是更著緊我體內的那傢伙是否能復活。

「唔係封印失敗,不如話啱啱相反!」來到這個地步,我也不打算隱暪下去,我便把在夢裡跟那傢伙的說話告訴天命叔。

天命叔聽到後,眉頭緊皺地看著我,然後又是一輪搖頭嘆息。

「你真係信佢會幫你?」天命叔驚訝地看著我,表情上看出來,他在懷疑我是否瘋掉了。

「我信,澳門嗰陣佢都出現過,正如佢所講,我作為『容器』嘅價值係有嘅,佢唔會想我有事。同埋我都相信佢唔會傷害你哋,因為……坦白講,今次見到佢嘅時候,佢嘅力量……嗰種好似無盡嘅黑暗力量,根本唔係你哋可以反抗。所以,只要你哋唔去惹佢,佢就唔會浪費時間對付你哋。」

「乜你覺得,我哋之中會有人放過佢咩?」天命叔和阿詩堅定地看著我。

「我……我知你哋唔會放過佢!所以我到時會去一個你哋搵唔到嘅地方,噉你哋就唔會有事!你唔好再講啦,依家只有借助佢嘅力量,去解決呢件事!」我激動地說。

「你會唔會太過睇少你身邊嘅人?唔好話我,如果天賜知道咗,我諗你匿埋喺北極,佢都會嚟搵你!而我係佢老豆,無可能唔跟住佢!」

「我都會跟埋去!」阿詩亦忍不著說。

雖然我早已猜到他們的反應,心底裡當然為他們重視我而感到高興,但眼下卻是需要解決問題的方法,這樣下去根本只會沒完沒了。

「細路,你聽我講啦,你體內嗰隻嘢係絕對唔可以畀佢復活,佢同你做得交易,亦即係佢覺得你嘅軀體同力量,係值得佢去做某程度上嘅讓步。同魔鬼做交易,蝕底嘅一定係你!」

「唔係噉可以點啫?呢樣又唔得嗰樣又唔得!唔通又要我好似之前噉,坐喺度等死咩?」

「咁又未必係等死嘅。」一把熟悉的聲音在我上方傳來,我抬頭一看,是小詠!

「小……小詠?」看到她後,百般滋味立刻湧上心頭,不禁脫口而出喊了她的名字。

同一時間,卻見小詠皺了皺眉頭,天命叔亦有同樣的神情。
之後一人一鬼相視對望了一眼後,天命叔才開口說。
「小詠,個細路女點呀?」

天命叔把頭抬高後,阿詩才轉向上方,眼神流露出疑惑的神情。

「阿奶無事啦,啱啱神父幫佢驅走埋體內嘅邪氣,神父畀咗個十字架佢,佢返咗屋企休息啦。」小詠從半空中徐徐落下,阿詩的樣子才變回原樣。

「咪住,你講咩話?阿奶佢有咩事呀?呢段時間你又去咗邊?」我激動地問。

小詠看了看天命叔,天命叔思考了一會後,略為點了點頭,看著我說。
「細路,我知你有好多嘢想問,我亦都知道你嘅決心,我可以講返呢段時間發生嘅事畀你知。不過,首先你要應承我,唔好再去諗咩解開封印!」

「我咪講咗,解開封印係唯一嘅辨法去救返你哋囉,我唔會……」我的說話被天命叔打斷了。

「的確,之前嘅情況,我承認要解決呢件事,只有一半左右嘅成功率。不過,呢個係無小詠幫手嘅情況之下嘅成功率,依家小詠提早咗返嚟,要解決今次件事就唔係咩難事!」

「噉……即係?」我還沒有理解到天命叔的含意。

「即係話,小詠返咗嚟之後,今次呢件事就肯定可以解決!我哋依家要做嘅嘢,就係爭取時間,盡快救返炎冰!」天命叔肯定地說。

雖然天命叔如此肯定,但我直覺上還是感到有甚麼不對的地方。
我偷偷看了看小詠,只見她臉上也是一臉自信,或者,這只是我的錯覺罷了。

「如果……真係可以順利解決呢件事,我……我唔再諗解除封印嘅事!」

「噉就啱啦,依家等我講返清楚成件事嘅始末畀你知,之後,就係去救人並解決呢件事!細路,你放心,你都要幫手,我唔會再將你排除在外㗎啦!」

天命叔拍了拍我肩膊,我好像已經能看到事情被解決的未來。
好吧!我就相信天命叔,在不解除封印的情況下,解決這件事吧!
加速
加速
但我覺得天命叔喺到立緊flag
加速
但我覺得天命叔喺到立緊flag

無事嘅無事嘅
小詠

心巴
無文
(三十七)曙光(2)

「細路,今次件事完咗之後,你要好好噉多謝小詠,因為今次都係全靠佢卜到你嘅劫出嚟!」天命叔這樣對我說後,我流露出感激的眼神看著她。

但是,為甚麼現在的我能夠看到小詠?
不過,阿詩既然能看見小詠,這表示應該是小詠讓我們能看見她吧。
算了,反正這對整件事情來說沒有甚麼影響,還是不要多想了。

「係呀,小詠知道咗你嘅情況之後,即刻通知咗我哋去幫手㗎。」阿詩看到沉思著的我,忍不住開口說。

她看了看小詠後,再看著我,跟我打了打眼色,看來是希望我對小詠說些甚麼。

我一時間意會不過來,看了看兩人後,又再打量了小詠一下。
只見她臉頰鼓了起來,一臉不願和我接觸的樣子,看來好像在生氣似的,但我應該沒有做了甚麼使她生氣的事情才對。

「哼!」小詠注意到我瞪著她後,她又別過頭去了,到底我做了些甚麼啊?

「小詠,子鋒佢諗通咗㗎啦,佢唔會再亂嚟,你唔好嬲佢之前亂嚟啦。同埋,佢都係諗住你未復原,先會噉做啫。」阿詩看到我一臉呆滯,便稍稍的幫我一把。

而我亦總想起,之前為了避免再跟天命叔他們有聯繫,便索性把和小詠的聯繫一下子切斷了。該不會……

「係……係啦,小詠,我唔會再亂嚟㗎啦。其實我都係想大家平平安安,先會亂咁嚟啫,你……你唔好嬲啦。」希望我猜得對吧。

「哼!我先無你咁小氣!反正我都阻唔到你做啲咩㗎啦!」小詠臉上比剛剛柔和了點,看來我是猜對了。

雖然她的心情看來比之前變好了不少,但她的說話仍然使我一時感到語塞,吐不出話來。

這樣尷尬的氣氛,被天命叔的說話打斷了。

「好啦好啦,無論點都好,件事發展嚟呢個地步,我哋唔可以再浪費時間。細路,你聽住,今次呢隻嘢同以往最大嘅分別,係佢嘅力量時有時無!」

「時有時無?咩意思?」

「其實一開始小詠卜到你嘅卦象嘅時候,我哋已經鎖定咗呢隻嘢出現嘅地點,嗰陣佢嘅力量好弱,而且亦都爭啲可以捉住佢!但係,就喺最關鍵嘅時刻,佢嘅力量消失咗!之後我哋再起卦,但出嚟嘅答案都係模凌兩可,無辨法搵到佢出嚟!」

「呢個我之前都聽炎冰講過,但係……就算係隱藏力量,真係可以做到消失呢個地步咩?」

「呢個就係我哋之前遇到嘅最大難題!所以我用嘅係消失而唔係隱藏,而當中最奇怪嘅係,卦象亦無辨法顯示到佢嘅狀態,好似佢從來唔存在喺呢個世界一樣。所以,我做咗一個假設。」天命叔說到這裡,眼神朝我看了一看,才又繼續說話。

「佢好有可能,用某種方法,去咗另一個空間!」

「另一個空間係指?」我實在想不到它能躲藏在哪個空間內。

「唔知道,可能係結界、可能係第二個世界、亦有可能係類似冬眠嘅狀態噉……所以先可以避開我哋嘅探知。亦都因為噉,佢先可以無聲無息噉出現喺阿詩屋企,令到新抱仔佢哋全部受傷。」

「噉我哋咪即係無辨法知道佢喺邊?」我驚訝地說。

「原本係,依家唔係!」天命叔說話後,眼神轉向了小詠。

我亦把眼神轉向小詠,只見她一臉自信地回答。
「無錯,雖然用咗好多時間,但係我已經可以知道佢匿埋喺邊!」

「點……點解……」

「細路,你知唔知點解,你女朋友受傷嘅事,我哋幾個要暪住你?」

「你哋咪又係驚我會失控做傻事。」

「無錯,呢個係其中一個原因!另一個原因,就係我要小詠去感受對方嘅力量!」

「咩……咩意思?」

「之前我哋一直都搵唔到隻嘢,係因為佢用咗某種方法去隱藏佢嘅力量,但無論點隱藏都好,佢嘅力量都仲係存在嘅。所以我就叫咗小詠去幫你女朋友驅走體內嘅邪氣,而喺驅走邪氣嘅同時,因為小詠本身都係以靈魂狀態生存,所以佢可以接納對方嘅邪氣,成為佢嘅一部份,從而感受對方嘅存在!」

我驚訝地看著小詠,想不到原來她還能做到這種像是吸收他人力量的事情。

「但係,噉都可以同我講㗎?」

「你估接受佢嘅邪氣真係咁易㗎?接受邪氣,即係主動畀對方嘅力量入侵自己。唔屬於自己嘅力量,身體會自然噉去抵抗,一係消滅對方,一係被對方消滅!但我做嘅嘢唔係要吸收或者對抗,我只係純粹保留佢嘅力量喺我體內。當中要經歷幾多痛苦你知唔知呀!」小詠看著我,表情誇張地說道。

「所以,小詠唔想你見到佢痛苦嗰個樣,所以提出咗同你女朋友去另一個地方做呢樣嘢。而今日小詠嘅出現,我相信,小詠已經可以成功容納到呢股力量!」天命叔解釋。

這麼說來,歸根究底,原因還是和我有關吧!

「係呀師傅,但係呢股力量我無辨法保留好耐,我估計最多只有一星期。」

「一星期……希望夠時間啦。」天命叔皺了皺眉,看來情況並不是十分樂觀。

「好啦細路,剩低嘅嘢我依家盡快同你講埋,之後就要行動!」

然後,天命叔把整件事情都告訴我。
當中包括炎冰追查時遇到的情況,和那天侵襲阿詩家裡的事情。

「原來你哋喺背後做咗咁多嘢?」我驚訝地說。

「可惜嘅係,我明明一早知道呢件事,竟然都會搞成噉!仲要搞到炎冰都畀人捉埋!不過依家形勢唔同啦,我哋可以主動出擊,去救返炎冰!」

炎冰,等著吧!我不會讓德叔的事情,再次發生在你身上的!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞