移民撚已經走咗成年,香港一切如常

581 回覆
152 Like 1556 Dislike
你既例子非常好, 認真一諗就知全部都唔關移民先. 我既主題就係講緊班移民撚對香港零影響

旅遊業市道差, 因為疫情同封關, 遲D 開放返就會報復式反彈, 外國都好多例子
收入係咪少左, 就要睇下你係咪做緊受疫情影響既行業, 例如航空, 飲食, 旅遊, 物流當然會有影響. 但呢D係全世界都有既問題. 所以第一, 移民唔係解決方法. 第二, 當疫情過去, 呢D問題將會自自然然消失
言論自由, 我同意係唔同左. 但數據話比大家知絕大部分香港都選擇留低. 就係佢地知道佢地要適應新環境. 而由於日常新活影響唔大, 呢D係可以接受既. 即使放棄少少自由, 但香港仍然一個更好住既城市.

唔肯改變自己既係班移民撚, 去到外國做苦力
我地留低既先係真正做到改變, 適應新轉變, 努力生存. 一直都講, 留低既先係大贏家

結論係 移民撚對香港影響係零. 宜家香港既一D暫時性問題係由疫情同埋新既制度造成. 我地香港人出左名適應力強, 好快就會一切如常. 大家一齊留低, 過幾年就可以睇住移民撚係外國失敗回流
啱呀 支持你繼續留
由"香港一切如常", 變成"移民撚對香港零影響", good try
冇contradiction
樓主呢半年不停玩膠串留港撚都咁多人中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞