移民撚已經走咗成年,香港一切如常

581 回覆
152 Like 1556 Dislike
97年咁近89 咁多人出黎遊行 D人會唔知中共咩樣?
你睇下倪匡 黃霑個D幾時開始講中共D野
97 D人走又係為咩 佢地講到回歸=未日呀
話人ON9之前自己去做下research 睇下以前D新聞先啦 廢事你講完笑撚死人呀ON9仔
你分清個關係先啦 話港股跌唔關事移民 唔等於睇好港股
港股跌係打壓同中美關係+加息 移民既影響唔大 股市入面散戶連對抗大戶既力都無 就比你地D咩都唔識既講到無散戶力量咁大 仲要只係部分散戶走左 移民既得十幾萬人
講得冇錯啊,香港一切如以往地閪啊嘛
商人無國 有錢賺佢地就會返黎 清朝人都明既野 你唔明
問心丫,想當年都當父母發up瘋啦
戇鳩
8964 同 2019 對香港人既衝擊根本唔同級數
一個睇電視仲要144p . 一個自己落埋場玩埋一份
或者你條傻鳩一路喺屋企唔知發生咩事啦
衝擊細就唔會走一堆人啦ON9仔
個陣個個星明都遊行
影響力你估細?
屌你老母二手仲好撚貴平得10-15%d 上蓋大型屋苑

唔好搵單支舊樓來講
都叫破
咁姐係依加有冇如常?唔好縮至得架
事實攞今次同97相比嗰d人都戇鳩

97回歸既驚, 係想像既恐懼.
老人家講,64, 文革.
真係走都係老一輩,感受當年既苦所以唔算多.

2019反送中移民潮,實際感受既恐懼
新聞見警察亂打示威者.
721官黑勾結. 一大班年輕人被重判.
好多人如47人未審先坐.
以上受害人,有幾多係身邊認識.
再加上新聞九嚇=>叫人投白票犯國安法,
講"光復香XX"話犯國安法,
教書講錯野給人批鬥. 呢D白色恐怖.

話移民潮同97一樣,米能on九
2019移民潮,係近乎東德式走人
只要經濟差落去,好多香港人係"阿婆走佬"
你講既野咪就係97D人點解走 佢地仲會因為未經歷過會無限放大
人類不嬲會將唔好既野放大
邊個咩都唔識??
香港靠香港散戶,真係笑能死人.

香港國際金融中心地位,係中美日歐認同.
放心其銀行,其退休金,基金來投資
先有今日香港國際金融中心地位
唔係你中共話有就有.
當中共同西方反面,同敵對.
仲會養呢個敵人. 當中美日歐不認同香港, 係安全同可靠投資.
自然撤資.香港D人走唔多唔少,係睇到香港無未來.

中共要保香港國際金融中心地位,
只有同老美和好,跟老美規則.
去到要洗碗既人 留係香港可以做咩工?
留香港有ceo做咩 咪一9樣
97年. 文化大革命1960年
10歲人有記憶=>1950年出世
47歲以上人先有真實感受.
好多走跟老豆,見無事米返來.(所以97回流人多)
因為未真正感受中共
唔少只係聽64事件想走, 佢無真實感受只係聽新聞.
過左一陣無事.好多人就無想移民.認為誇張.

2019=>2010 以前出生香港人真實感受到
唔係只係聽, 係真實感受. 依家港共仲日日攪事
D人只會越來越驚而走.
唔係只聽新聞.你覺得邊個影響大.
仲BNO 5+1太容易走.

要D人無移民想法,取消國安法,取消國民教育
大特赦/輕判所有示威者.無愛國者選舉.
令人覺得回去老曾年代,真正自由.
不過只要中共同老美鬥落,香港經濟差.D人都係走.
連登仔夠話唔食元氣,mirror垃圾,一針不打啦
你睇吓出面?
可能你走左, 唔知香港現況先會咁講!
如常你洗嘜同我哋講啫,你驚我哋feel唔到呀?
所以仲覺得一切如常嘅人
係唔會走
你走就上大灣區?
咁美國走咗幾多人?
真呀,咁班外資依家去左新加坡定香港
走既都係中產
仲要係近二十年先變中產果班
97前有錢同果班中產大部分已經係加拿大人
唔做d乜野 港共又唔會搞鳩佢地 係香港繼續嘆
後生果班 雖然連登班ON9黃絲唔想認 但後生對而家香港既影響力真係不大
而且大量大陸仔可以取代香港班後生
除左真係好需要走果班之外 後生走既人數其實都偏少
主要係生活如常 覺得港共影響唔到佢 移民潮係吹大左
其實香港大部分人口都係文革前已經黎左香港
當年年輕黃屍係撐泛民支持雙非同港漂殖民入侵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞