移民撚已經走咗成年,香港一切如常

581 回覆
152 Like 1556 Dislike
你唔係炒開講你都唔明 廢事嘈
我覺得多咗支那人嚟香港, 地鐵見返好多拖喼, 好多因為怕大陸封鎖衝嚟香港避
Ching好嬲wo
走到根本請唔到人,d野做唔曬推完再推
你話無影響咪無影響,但個情況係已經好耐無新野可以roll out
所以我一直都話D中高層走既係ON9
去外國唔一定搵返香港個價 過幾年又回流返黎 位又比人坐左 又要由低做起
講為下一代仲ON9 有錢佬都係送D仔女去 自己係香港搵錢 佢地就自己過埋去
因為知道好快就係回流潮
好多人走 然後都好多人向上流咗
身邊啲朋友個個都升職加薪買車買樓生仔
最大影響只係基層班人
以前:點解我地要請你? 你有咩貢獻比我地公司? (閪面HR問)
相信係2014果段時間,人口高峰衝到上750萬果時,勞動人口過剩

依家:(Interview)好聲好氣問完自我介紹,然後Hr自己講我地公司好好福利架,13個月糧bra bra bra,開返關仲會請去旅行 (點解似你地Sell返我轉頭 / 日本泡沫經濟時求職者先係主人既感覺)。好開心In完,聽日收電話offer。
唔走邊有位上
你都傻 喺外國做幾年返香港做坐得Director啦
Regional exposure識唔識
邊撚到如常?紅黃碼正常?仲玩強檢又正常?
就算走左都唔撚驚,冇左呢班撚樣都係咁生活
岩呀,都叫仲係到呀
但係過往坐底big4 爭標 變左 坐底歐霸爭第4
慢慢階級式下降
同香港有過之言無不及,香港唔會消失左架
但經濟數據會慢慢跌渣嘛
一切如常 咪如你所願
咁開post做乜春?
你真係好柒
蝕讓成交你唔講
起樓主底發現有一半post都係同移民有關
連登西洋菜街 / Donki 指數最準
特登迫啲教師移民,因為小學生梗係想人唔讀書啦
回流返黎自己開公司啦 仲幫人打工咁廢
你覺得會回流? 人哋就係睇到香港用疫情封鎖出口, 先駁命走, 嚟緊香港人出境要攞簽證, 到時點走
樓主見識少
唔知可以摘蘋果 揸牛奶

講得依句都唔明點解人要走
中學同學 一班40人都有10個走
個比率都好大

其他同事10個又走4 個

生意有往來既 走得七七八八

好彩呢年我都走
香港有支那人一路落黎 乜都如常
去執倉洗碗返嚟香港有咩director 介紹可以做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞