移民撚已經走咗成年,香港一切如常

581 回覆
152 Like 1556 Dislike
拭目以待,相信一年後同宜家都唔會差好遠
可能多咗D 大灣區項目, 唔理佢大家好快慣
其實個個都係咁適應,只係唔想承認
係咪有精神病
其實唔使講啲咩
件件高官仔女都住外國,佢地都用腳投票,傻的都知邊度好
而家移民門檻低左咁多
樓市跌緊....
9月開學咪知咩料
成個人口結構都出問題
眼前見到冇改變就當冇事
可以隨手access咁多資訊都唔識
同住喺鄉下有咩分別
美國加息先回返少少, 又賴移民
放心, 香港樓市唔會點大跌, 政府必要時可以減辣
回返少少就會重拾升軌
遲D 開關大把人補充返, 人口唔會係問題
只係大家要轉換定心態, 香港會變得更似大陸
不過大家都決定左留低, 一早有左心理準備
其實心態上轉一轉, 香港真係好好住
大家唔會再比連登仔呃去移民捱麵包
講到好撚平咁
俾你地臭閪蚑那害咪有囉
幾撚時係咁升
好,大家用理據同時間去證明
我最支持,到時你就會見到我冇錯

但係現在,大家唔好再講到第日死人塌樓
呃人移民,你地害咗佢地一生
連你都識得講會變得更似大陸
咁香港憑咩做國際金融旅遊中心?
做唔到咁賺咩錢?冇錢個市會點樣好法?
冇錯以前香港係好好住
但今日人面全非,制度全變
你當自己係支那人,當然可以無視一切改變
但你自認係香港人的話,即使唔走
都冇可能感受唔到改變
係難受,而且冇得避免
依家啲人興用腳投票, 直接走人
預備由人身安全到收入都要降一大截
不過我懷疑樓主到時已經屈埋跳樓死左
美股升喎,通漲穩定番

香港公司業績跌,恒指點升
你有冇覺得自己講野好離地
國際金融旅遊中心呢D係香港財團或者有權勢人士先關心既問題
作為普通小市民, 大家除左感受到一片比以前更中國化既氛圍, 冇乜其他實質轉變
有工返有糧出, 一切衣食住行轉變唔大
有show睇, weekend可以去行山, staycation
遲D 防疫措施取消埋仲可以去旅行
其實你貼地D就發現, 大家生活模式同以前冇乜大分別
只係連登仔同KOL講到好誇張, 又話打台灣, 又話支爆, 又話港元收皮
好撚似D耶撚傳教, 講極都唔撚醒
點呀,你自己出旺角尖沙咀銅鑼灣望吓
離地?你就離撚晒地喇
淨講旅遊遊業,衣食住行全部都靠佢搵食
唔係話冇咗唔得,但收入就少好多
係有工返有糧出呀,就同喺香港生存唔洗咩言論自由一樣

不過我都反省咗,明白人有高低層次
只係你同好多人層次唔一樣
千祈唔洗改變自己呀樓主,要堅持到底
唔計中小學
大專以上已經跌到1.5人爭一個學位
咁叫無事
4年後啲讀書唔成既出到黎咪知咩料
邊移邊Put
咪係 中學已經有殺校
樓主睇唔到
分分鐘話 出生率下降姐 唔關事
按照果條臭閪蚑那賤蛆既邏輯:
教師唔係普通小市民
你條臭閪蚑那賤蛆其中一個哎呀老竇盧寵茂咪講咗同病毒共存即係共逢黃泉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞