移民撚已經走咗成年,香港一切如常

581 回覆
152 Like 1556 Dislike
如果真係咁多人走,香港經濟理應因大量資金流出出現嚴重經濟問題,但宜家其實除咗因防疫同封關令有d 地區比之前少咗d 鋪,市面上大致係一切如常

呢個現實反映咗兩點
1. 移民撚人數唔多,而且大部分都唔係最有錢嘅一批人
2. 移民帶嚟嘅影響係連登被嚴重地誇大同高估
https://hk.finance.yahoo.com/quote/%5EHSI/history/

睇下恒指先出黎鳩噏啦大佬⋯⋯
如常安心出行
入境如常要隔離
如常迫針
香港人亦都用行動投票,就係唔會走!
絕大部分人會留低,而且生活得好開心,一切如常
第一波咩都唔諗就走得既
多數拎住十萬八萬去外國落地渣車執倉做中超
之後幾年D中產陸陸續續plan好賣樓離開
問題就會浮面
如常?
睇吓個樓價先
我公司同team 5成人因移民離職或因為有人移民出現空缺升走左

佢地全部專業資格
你話有無影響?
睇下我地頂得幾耐囉
超多同事走 你繼續呃自己
就算唔計最近移民的
起碼有成百萬擁外籍人士
佢哋未到走的時候啫
啱呀,果少少人,佢地鍾意走咪走
去D 西方國家唐人街洗碗過日子
樓主五毛
移民會令香港經濟爆破一直都係連登仔幻想

BTW 香港既教育愈黎愈差 移民撚大多數係為後代考慮
依家仲留係香港又打算有小朋友既人 其實係出賣緊自己小朋友既未來黎換取金錢
如果冇打算要小朋友 其實留係香港反而更好
呢個世界多啲你呢啲人就好
更多係美國加息影響,同移民冇乜大關係
佢地移咗一樣可以買香港股票
行行都易升職左
港爆同支爆會唔會一樣
吹足十幾年但係生活照舊
其實既然移民係少數又對香港冇任何影響,做乜要開個 post 話畀人知?

即係樓豬會日日同人講「早晨!我今日冇唔舒服呀」
你都on居
你當全部移民撚都炒股?
離開就沽貨走?
有影響,係正面影響
老屎忽走曬,又升職加人工
曼聯無咗費格遜
又情緒勒索呢招唔work 嫁啦
小朋友最多等佢返到屋企可以再親自教佢
你估真係咁易洗到腦咩
已封鎖會員 留港不問世事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞