公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
Apple藍精靈
IT個I stands for information
Printer呢啲機械野搵返庶務部啦
IT support份糧唔包解決問題
Restart咗啦
做it support 話人廢
大公司好多時冇得自己搞
咁restart真係解決倒九成問題嘛
三招可以解決九成九以上it 問題

重新開機
重新安裝
重新插線
你個名
咁佢哋返工有乜用
咁都要有人管器材嘅
只係唔好預佢哋係識維修硬件
插電
開機
輕鬆秒殺
同公司d security analyst剩係識叫人改password一樣, 12個位大小階加特別附號, 個個星期都要轉, 唔可以重複

你公司it 廢,我公司d IT 會入我畫面自己搞,入之前佢會叫你熄哂d program
actionable solution 咪就係restart
咁咪唔好打比IT
仲有,咩你哋?
打比code 9, compliance 叫人幫你整printer?
你打 hotline, 個 d 大部份係 helpdesk support.
佢哋同 CS 冇分別, 只係聽 call, 冇 IT 底
梗係叫你 restart

之後唔得, 先會搵 deskside 整, 個班先係 IT 底。
所以根本你搵既係 CS 狗, 唔係 IT 狗
0. 睇下有無插線
1. restart

咁就解決左百分之七十的問題
以前試過有user攞左LAR跟住瘋狂裝翻版/破解版software (AutoCAD之類)
後尾audit比人捉到煩左一大輪

真係多得依D智障唔少
但RESTART真係解決咗好多問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞