公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
d客最鐘意: 之前都冇事
點解會咁架
咩都想唔跟嘅人比較適合做 freelancer
跟住行過去睇:你試多次先
跟住佢就會答:咦,得喇,要你企响度先得喎
最鐘意點解會咁
你要問已經唔係正常人啦
點解啲人連reboot 同shut down 都唔識分
仲有啲公司追 First Contact Resoution %,你接咗ticket可以唔射走自己 close 就係叻叻,咁佢咪係唔係都 close 咗先算囉
做下 IT support 都有咁多花生
之前明明得架, 點解而加唔得架?
咁廢仲留係間公司, 仲唔走?
所以以前我埋去就會先睇上次幾時reboot
講大話就屌尻個user

IT Support 唔係寫 Windows 或者 application 嘅人
有啲問題根本就係 OS / 程式入面嘅 bug
中間突然有啲平時唔會出現嘅嘢導致出 error
真係要解決就要喺 programming 層面搞
而且哩啲情況絕大部份都靠 restart 可以「解決」
因為 restart 就係令佢由冇問題嘅情況開始重新 run 一次
如果你間公司夠大的話會有 Microsoft support
咁巴閉自己搵 Microsoft
佢哋真係會同你搵原因(利申:打過)

希望 IT support 可以真正解決哩啲問題只係顯出你嘅無知
無知唔緊要 但又要唔聽話講大話
我代你啲 IT 同事屌你老板
以前遇過最好it係俾左admin pw我
有啲software成日要update要pw
唔up用唔撚到
之後有乜都自己搞掂
姐係你restart完搵IT
咁你有冇同佢講你restart完
定你講完佢都係叫你restart
前者係你弱智
後者係佢弱智
所以做Support都有機會脫穎而出既..
鬼叫IT support多狗公
見到啲後生女就仆到去
見到啲仔就閪口閪面又要開飛先幫佢整
打咁大段野,連基本security concept 都無,普通audit compliance 都過不到啦,俾 administrator right 你,你亂咁裝野中左又係support 受,個個買的configure 不同, 如果有500 device support 做死都似
如果咩都唔比裝咩都唔比試,又點做research and development 呢?
另外入得r&d 自己要maintenance 自己部機係基本要求,其實冇咩野要support
依個post就睇到做it support係香港真係好低賤
有咩都比人屌左先
正常r&d要做testing應該要入紙申請, 任何一個新software要裝都要過security scanning. 另外想要新機要講埋咩spec係咪需要額外買, 否則一律比番公司專用文書機model比你, 特別spec例如要gpu玩埋AI要貴野仲要拎埋部門head點頭, email來回十幾轉等成個幾月先收到新機.
同埋依家好多上曬cloud可以用cloud試完全唔會掂到公司network, 話知你cloud部機裝咩app中毒又盛, 最緊要唔洗煩買機/support/admin/account個啲問長問短程序.
唔該你哋班契弟user唔好再問點解會crash/hang/出error! restart完Windows冇事就OT做嘢啦 問問問,我撚知點解咩,有時自己亂㩒過啲嘢又唔講,次次都話乜都冇郁過突然間就咁。我知到點解出error就唔洗坐喺大房接你哋啲濕鳩電話啦!
屌佢老母有時懶得睇住佢restart條撚屌user竟然logoff當restart我屌佢老母臭化閪英文單字都唔識 restart呀懵撚同logoff冇個字母對得啱仲要串返你做完都唔得 幫佢㩒完restart OK 返 你眼望我眼空氣粒子都定咗喺度 又要唔順超覺得你乜都冇做過淨係叫佢Restart 又唔諗下咁簡單自己唔試下先 on撚鳩鳩仆街冚家剷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞