公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
成個post都係講suppport定
你唔識分support同developer?
你大佬都幾過癮 做it support 好意思話人廢
五十步笑百步
printer 用嚟印嘢 所以係資訊 即係 information 即係關IT事
正常係
因為太多膠人整完 亂改完野 但又唔講或者佢根本唔記得

試過無數次啲server 比temp admin 啲developer
佢地再比vendor搞
搞到一鑊粥 跟住成日話呢個唔得果樣唔得

問佢改過啲乜 又話無喎

所以有時班友真心亂黎
咁restart通常有用梗係叫你restart左先
唔通call到落黎幫你restart咩
呢啲多數係公司要過AUDIT,唔係整security嘅IT想咁做
做security嘅其實都知USER成日搞紙寫低PASSWORD然係四圍貼
換水
換光管

如果唔係馬死落地行
都唔會想做住先
Restart computer 對windows 係work
1. Domain joined -> restart 對user 嚟講最易同埋可以update group policy
2. Windows 多bugs係人都知 restart 唔掂 搞少少driver, network, windows update 唔掂就escalate 唔洗煩
大家一齊best effort 就算
記埋哂啲informative info 仲多過technical 嘢
再對啲口水user
真係練英文多過train technical skill (whatever, it’s just a job, that’s it)
不過冇人做tier 1 嘅話
班傻hi user 只會更傻hi
其實it狗真係無咩用
除左點佢換水買飯之外
其實restart解決到9成問題,呢個係最effective既做法
如果你有it 底 ,應該係唔改電腦config下試唔同既野
例如上唔到網就ping4條8 / 用lan/ wifi 再試
最近做有冇裝過野,幾時發現上唔到網
俾返個result support同事咁先係幫手
改proxy 改dns 改statics ip 改registry試呢啲唔係幫手,係幫兇
自膠Statistic ip*
即係check 下inventory
試過有次對面個八婆嘈左兩個鐘,原來係電掣冇插實
jm 9
我都係做support 出身
事實就係support 上限就係咁多
有時load唔到野都係restart docker

跟住就ok
電器維修4部曲,
熄機
開機
Restart
OK

唔止電腦,其他電子設備一樣,都唔得就Call 廠整,又處理完一單Job Card, Next~
之前問啲IT野點整
個IT狗send左條幾十頁既PDF叫我自己睇下啲code要點揼
It support都叫自己it狗?
文員黎架渣
咩係statistics ip
呢位巴打有理,有D 規模就真係跟足規矩好。但買機果部份 support team 可以同 user 夾,user 想買乜就買乜,橫掂係公司錢,總之就係要有合規 vendor 、格價、保養~

自己出去買水貨機就唔好期望用公司 support,所以張所謂衰仔紙唔係 support 簽,係 user 自己簽,唔係公司 support 唔到你,而係你部機無經公司流程購入,你願意自己負責。
restart
諗起microsoft 個forum
下下淨係識叫人俾log
一係就叫人uninstall restart install
reply 個啲仲係vip會員 或者ms啲人員

而家望到條link 或者版面都直接skip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞