公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
電話, 電器死機都係 重新開機搞掂
咁事實啵 你屋企printer壞都係睇保養原廠整

再唔係分分鐘買過部仲平, IT 狗點會識整
搵食啫!我想㗎?
真野唔好講
比user知係system問題就麻9煩架啦
事實上大部份問題真係可以靠restart解決
緊係唔比
比你搞亂哂部機到時有問題就有排shoot
咁再restart
醒目

最好準備定remote野

第一時間幫你搞掂
其實呢
大公司嘅printer都係租
個別dept就會自己用dept嘅budget買部printer自己用
其實一就叫it 落黎,一就叫佢remote desktop ,一就自己搞掂

有冇諗過it同唔識it嘅人講嘢幾嘥時間雞同鴨講,it叫你開個chrome,你問乜嘢黎,佢話上網舊嘢,你就開咗IE.

咁大個人等佢段時間乜都做唔到不如將問題google就有答案。有啲公司更加冇it,有問題個個同事幢曬喺度on99唔知做乜。

宜家2022年啦,唔識科技嘢只會俾人快啲淘汰,當增值自己,反正電腦知識嘢自己都用得著

最重點,it真係on99,之前上網有問題打上台問,個cs完全幫唔到手,都係自己上網搵到係乜問題
到完成死哂先會認係IT問題
佢想叫你restart成個人生
IT crowd同The Big Bang Theory最愛
因為後台搞完要restart 先run 到唔通要講你知咩
其實係buy time去解決問題啫
Shoot緊嘅時候係唔想比d無謂人煩
你條女唔舒服
你咪又係淨係識叫人飲暖水
自己部門買果d printer都又亂揾it狗
其實唔比對方屌柒已經好比面
Silicon valley
舊公司以前都有請IT睇system,不過老細嫌佢地又廢又貴
最後炒哂成班人,叫新加坡branch睇埋算
呢啲公司policy 唔一定係IT定
避免啲低能裝埋哂啲木馬病毒
我以前試過答

因為你部機遇到osi layer 裡面最高嗰層layer 有問題,呢個問題如果一層一層咁解決,會用好耐時間,而斷電呢,就最快解決到問題,咁麻煩你熄咗部電腦,等一分鐘再開,睇下幫唔幫到你解決個問題。
查log
restart 可以解決70%以上問題
restart係最正常做法
嘗試令一個program唔好再係問題度周旋而重新整理
你電腦/電話已係一個program
如果同it人講問題而唔一開始就講明已restart過/真係restart過,可能個個人本身西
西user當然hea下佢就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞