公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
正常人唔洗call IT自己搞掂
先幾日有隻廢老IT狗 屌鳩我冇book 房開會

我同佢講我有book佢又唔信
係咁話佢部電腦上面睇唔到

我話我電腦睇到book咗
佢又唔信我問我幾點book

到我send埋confirmation email俾佢睇
佢先話原來佢唔記得refresh自己部電腦個browser

真心想買個F5制俾佢
Browser都唔識refresh就學人做IT
Restart until work
去service now 落張 ticket 排Queue 啦
正常處理時間係5 個working day
仲要啲印度佬一接單就同你close ticket
只能說,你公司請啲IT廢/懶姐…
而且做得Deskside Support 多數都係啲新仔,啲高手都去晒做大公司啦
啲廢佬好鍾意鬧人 總之啱定錯都鬧咗先
後生就係原罪
所以幾十歲都係做IT狗
Google can help
本身window係有呢d連鎖問題restart係解決到
正想講IT crowd

一般office IT support既作用就係入password同換mon換mouse
真係有野壞佢哋都唔會整到
Google 唔到先send help
同支那啲醫院一樣 入黎睇病吊個鹽水先
人做IT 你做IT
點解人哋做到CTO
你就做IT support 叫人restart
咁你咪唔好restart 囉
屌 有名你叫IT狗佢哋咁叻就唔使淨係識叫人restart
部電腦short short 地,restart 都係唔掂,打去dell 問,叫我抆電掣再restart,心諗唔係碼,點知真係著得番,應該係重啓左bios
十尻幾個step fix到唔使reboot > 屌你老母死IT狗reboot咪得囉搞咁多野懶撚醒
Help desk/first line T1 support就劣硬 外行人識啲電腦知識就做到 你話呢 真係有料嘅你唔會contact到架
所以我都唔會話自己係it狗 通常都會話自己係engineer
重裝
restart
壞printer,打過去IT, ,叫我重開機,檢查下啲線有冇插實,晨早check左啦。

再下一句就係唔得check下保養過左未,叫我搵我自己部門文員去call保養搞/直接買過部。
可惜咁少集數
你怪上面追kpi啦
成日追住close ticket既時間
有時有啲野急唔到既都問你做咩未close
咪索性一接就close
正常人係restart就解決到個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞