公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
restart解決到咪得囉,又唔係叫你跳樓重刷,唔得先算… 依家it人工咁貴,小問題唔通用半個man day幫你慢慢搞咩
唔明點解會腰斬,明明咁尻
Restart
Restart 解決唔到問題
話說人在外國發現收唔到漫遊sms
差d想打返香港問間電訊公司搞咩
屋企隻IT狗叫我restart部電話
點知一restart成個星期的sms真係一野彈返晒出黎
估唔到真係咩IT問題都restart就得
因為9成問題 restart真係搞掂
利伸做過IT狗
user最興之後問點解會咁
你搵得既IT都是support
Support都是user 佢解決到你問題 你要反省下

試過公司有個八婆話部電腦無反應嘈咗成朝
it狗上到嚟幫佢開返個moon之後就走人
你連restart都唔試淨係識落call俾helpdesk係on9定冗員?
因為restart可以解決到大部分問題
你restart完唔得再搵我啦
冇叫你洗機咪算好
屌喇媽 想裝library

我要專登call it去入password先裝到
frontline門檻依家要有埋IT skill
依套野擺明比IT人睇
仲有套都好搞笑
好似叫宇宙大爆炸
智能雪櫃XD
電腦問題 google 解決唔到 = 弱智仔
it狗對付弱智仔就要用弱智方法架啦
所以唔會同你解釋咁多
跟住做左先啦
IT狗叫Create 張ticket 先
但係當時我因為上唔到server 先搵IT
就係知次次IT都會叫人restart
我而家開親ticket都一定會寫明已試過reboot無效
好啲嘅會叫你抆電制一分鐘再開
公司d廢老,連reboot都唔識
printer係機械野,一班對mon做野嘅人你叫佢地整機械肯定唔識㗎
大家可以問 Peter 依位專業IT 人士

https://www.linkedin.com/in/petercheunghk
真,之前裝速成裝唔撚到想自已整都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞