公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
老實講 你能力範圍內除左restart之外 你無野幫到手
碎你老母
小妹都睇唔過眼
啲女人壞機
係咁唉聲嘆氣 問點算好
叫IT過嚟又教返佢做嘢
我自己都覺得尷尬

利申:我會比個It靜靜哋自己搞
事實上restart真係解決左好多問題
太多人搵IT helpdesk問埋d on9問題
要搵IT狗既都唔會係正常人
你搵IT狗你都唔方係
利申IT狗
咁唔通我同你講去睇下果個log ,搵下邊度有error。再睇下error 寫咩,開個command line 出來搵下有咩service / status 唔同左,最後開番個task manager 出來針對特定一部分嘅service 行restart function,跟手其他相關service 都順次序開番咩。

講完咁多個user 咪又係聽唔明,屌咁restart 好過啦。
Restart 係比個機會你冷靜下 唔係部電腦嘅問題係因為你唔肯冷靜 任何事情一冷靜就解決到
上 github 幫手 fix
我公司所有上網問題都係叫人清cache
其實真係90%問題restart解決,好多問題唔好問點解,知點解佢係微軟做緊幫佢fix啦
抆埋電99%問題都解決了
真 對住restart 同 shut down都分唔到既user
講到咁詳細佢都係覺得你只係撚緊佢
咁你打去cs 問同technical dept. 係兩樣野黎嘅.
聽得客電話都係teir 1 support, 咪最多問你有冇試過直拮電腦或者叫你打吓基本嘅 command 睇吓解唔解決到.
你識嘅咪做晒佢嗰堆test先打上去, 咁會慳好多時間.
咁M$ 野有時直接restart 又真快過正常途徑同你解決嘅.
不過第時成個infra 上晒cloud 咁就真係只可以同你搵M$ 解決
如果你做間公司有返咁上下大規模
你講嗰啲叫你restart既IT 9應該係help desk support
佢哋除咗叫你restart外
係唔會做到其他嘢

到你reatart都係無用既時候
佢哋先會轉返俾PC/server support跟
嗰班先係會睇log搵問題既人
美國有翻拍但唔好睇
IT份糧即係公司幫啲智障同事交嘅智商稅
屌你老母有電就關IT事好撚得閒呀?printer壞左用手抄囉,抄唔到咪quit囉
Experience

HSBC (PC Restart Support)
Oct 2008 - Apr 2020

Responsibilities:
- Advice end-user to restart PC in the morning.
- Advice end-user to restart PC after lunch.
- Advice end-user to restart PC before off work.
- Advice end-user to restart PC after OT.
- Advice end-user to restart PC when mouse not moving.
- Advice end-user to restart PC when MS Word no response.
因為有一集比 woke 屌 transphobic
迫電視台 cancel 咗個集
搞到 writer 同電視台反面唔再拍
就係你呢啲user,帶晒木馬/病毒入公司,出一次事成個IT做幾晚通宵幫你執手尾,之後寫幾日report ,仲要入房俾老細屌,行出房門又要受你哋冷言冷語話攪乜整咁耐,老細又上樓俾大老闆照肺。
唔講咁遠,你哋有少少right就左整右整,攪彎晒先至call IT,一上手就發覺亂晒籠,好多時已經無得救要成部機換,你估好得閒呀?幾百人公司得幾丁友,裁員又裁IT先,嘢就做晒花紅又無份,開刀就最大力。
收起你admin right可保一家平安呀!
restart解決唔到姐係硬件問題啦
我通常係call IT放permission 畀我自己整,後尾佢直接畀咗password我
Windows係要成日restart
咁你咪直接拎錘仔打爆部機叫佢落黎睇囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞