公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
有好多野 restart就解決到 點解要哂時間去諗?
唔係

如果restart完 唔得

就會remote 你部機做野

9成問題restart 解決到
有時同事黎之前會利申已經restart 過一次
結果幫再佢restart 又解決到
將底板粒電蚊左佢
D ram 蚊出黎插番落去
Restart
又真係每次都解決到問題

唔識嘅人先會覺得restart冇用
公司嘅server古古怪怪又窒下窒下知唔知IT9第一個方案通常係咩?
冇話冇用 但唔使做口頭禪
通常會自己restart先
唔得先搵IT
如果佢叫我restart,我會答返佢我做咗
叫佢remote我部機或者過嚟搞
慳返啲時間
Yes
前排同事部電腦唔知點解上唔到網
佢又試重插lan 線,又試連WiFi,都係上唔到
自己搞左成粒鐘,IT都無人黎整
跟住我咪叫佢不如試吓restart
結果restart完真係上到網
你流鼻水去睇醫生都係食普通傷風感冒藥, 唔得先抗生素驗菌㗎啦
以前買windows xp佢有本instruction跟
上面都寫住restart可以解決80%以上既問題
等於你有病睇醫生叫你多運動飲水一樣

restart 真係解決大部份問題,一係你求人果陣利申restart 左,咪再幫你深入解決問題
其實係你自己部機窒
restart
因為真係9成問題restart解決到,如果system有事一定早知道過你。咁佢叫你restart就係拖緊時間
set 左domain同proxy , restart係最快可以拎番proxy既方法
restart都唔得咪要求換機囉
換完都唔得咪證明你間野d it9廢, hardware廢, software都廢
咁你仲留係度做咩 仲唔辭職?
你返工做埋it果份似你係弱智仔多d
咁要it黎做乜
其實想知正常公司員工都唔比admin right??
多數屌呢d既人都係俾IT無視左好幾個鐘,但無諗過自己係IT人眼中既IT之友煩撚到七彩
就係你地呢d on9 user少少事就叫撚晒救命,成日整撚完又要問點解會咁乜乜柒柒,答你識條鐵咩
是旦啦,錢就袋左,唔順超可以投訢
有人聽你投訢再講
printer公司人即場黎到都整唔到架啦
你expect啲咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞