公司啲IT狗係咪淨係識叫人restart?

303 回覆
1121 Like 218 Dislike
95%
Restart 2次
2次都唔work可以換過部機
屌好撚認同
簡單快捷唔駛諗咁多
用開咁耐無乜事,咁都唔關program事
restart唔得,咁reproduce 到個問題再算
lm
人哋做嘢有流程,咪駁啦。阻你幾多時間先
呢D 真係要跪含先可以原諒
個個星期轉係做乜鳩
least privilege同segregation of duties呀大佬
你developer就梗係冇it admin right啦
咁通常你RESTART 完唔得就REMOTE 入黎搞..
RESTART 之外黎黎去去係沒吉鬆線,沒開電制,沒開MON
我見過格黎有個新仔打比IT話個KEYBOARD用唔到,
IT 黎到, 原黎件事係新KEYBOARD(有線) 沒解開扎住電線條黑鐵線,
話條電線唔夠長, 唔夠長吉去USB...
ZERO TRUST MODEL
鬼叫咁多人鐘意貪方便用SHADOW IT
碎你老母
根本就係咁反智,甚至有同事貼左d password 係枱頭

我問過相關人仕security analyst,佢話佢都知,但policy 係咁,佢都冇法

On9到
試過有人call話開唔到電腦,我屌拖板都未撚開。
再唔係就話projector remote 壞,我屌用隔離個部既remote 點開呀牌子都唔同。
就係而家D人懶醒咁寫,未boot都話boot左
最後又係reboot攪掂
點都會叫你reboot先

咁又誇張左
其實最新嘅security guidelines 已經係叫公司唔好逼員工定期轉password,要求用longer password 就得。
reboot pls
快捷 方便
Restart 有咩問題,個solution work 咪得。
problem exists between keyboard and chair
真,九成人佢就算比solution 都聽唔明所以叫人RESET算啦,又易明又可以解決99%問題
有既,我call IT九成係安全性問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞