學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike

頂帽畫到唔想畫
唔係畫囡囡即刻冇哂心機

暫時完
每張都仲想再改 修修補補仲攰過畫
有d想重畫之前第二張添
我有搵到原圖,證明你有畫到神髓,特別係笑容。你呢張原圖難畫,因為左右兩邊打燈,明暗關係唔明顯。

排線對你面部肌肉表達有幫助,立體咗,有進步。頭髮都要做番相應功夫,要深色啲,先做到畫面統一。即係畫面要分配深淺,亞洲人通常都深色頭髮,有幾深當然要睇番畫面。睇番頸位置較深色,有做壓暗係有sense。

學習新技術會有波輻正常,有野pickup到 同時間都會有野失手。眼要注意透視關係,因為佢側側地面,左眼會細少少,唔會兩隻眼一樣大細。

睇到你有進步,唔係門面說話。畫畫一次唔滿意可以再畫,有你之前觀察會容易啲畫得好,keep住畫點都會進步。我都會試練一練呢張,嚟緊獻醜。
今日再睇返係大細眼
一味畫係真係好多野睇唔到

好高興有你交流 指點 唔是門面說話
最開心係冇再問我係邊個
睇片睇到好多技巧 方法 但未必睇唔到自己當下畫既不足

覺得原圖呢d有豐富蘋果肌 都算係咁
雖然需要好多時間修復肌肉線條
好驚畫白雪雪一塊個d 睇到都唔知點畫
互相交流,互相學習,而且我都唔係專業,都有錯嘅時候。我搵原圖想了解素描嘅時候會有咩困難點,例如呢輻多光源難搵明暗交界線。似唔似邊個只係素描嘅結果,學習係著重過程。

「畫白雪雪一塊個d」嘅問題,素描上有唔同解決方法,無話一個方法解決晒,見你上面share嘅channel部分片係偏考試導向(偏俄羅斯素描),所以面部肌肉會好清晰表達先會高分。雖然我唔鐘意分素描風格派別,但建議睇多啲唔同素描風格,歐美/文藝復興同俄羅斯素描都有差異,舉例:IG search redrabbit7,我個人認為佢有歐美素描嘅影子,佢素描作品好多都留白(當然要好有經驗)。睇多啲,學習唔同嘅解決方法比較好。
睇片都聽過下讀美術好多門派
個個channel唔知台灣定大陸 冇深究
純粹覺得寫實感覺自己幾鐘意

可能美術比賽考試要好多表達好多元素 證明自己識野 像真反而唔係第一
但呢d對我都唔重要 我只想畫得似
不過係覺得自己畫越黎越似睇開一兩個channel係真
宜家都仲係好新手 未學足師 覺得ok再搵第個拜師學藝

加返深頭髮 同改善大細眼
加油
好好多
https://www.youtube.com/watch?v=9f5zBFr5BXo&t=672s&ab_channel=Krenz%27sArtwork

其實除咗九宮格之外仲有好多方法可以一齊用。

同埋可以試吓跟住巴爾格素描教程呢本書嚟畫,應該會再畫準啲,加油
第三張唔用格就改到hihi
不過都盡量放棄咁做 覺得訓練唔到自己睇位
多謝巴打 有時間再睇 今晚又畫緊 改到pk

嘗些用五官距離開始
覺得自己起稿已經差 人地起稿都八九成似

日常就係砍掉重練

暫時覺得畫過最難 懷疑張紙都刷到就爛
正面真係好煩複
以為光暗對比強烈 會易過白雪雪個種
點又係另一種難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞