學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike
淨係敢背景油黑推出去果陣捽
op 直接做hatch啦
練hatching 好過用埋d新手好難control既blending tools

發覺耐左開始有色移同淡色
買左支噴噴 係間房到噴 大味到爭d以為自己會死
驚噴完畫唔到 最後改一改

已經睇厭左佢 下一位
下次喺屋企出面噴,而且距離遠少少,盡量做到噴霧平均覆蓋,噴兩至三下,唔使狂噴
為藝術犧牲is ok

畫得太大添
又畫唔哂成個頭
唔熟歐美,有少少Scarlett Johansson影子
唔是
我畫得衰姐
我印象中應該見過呢張相,但我搵唔番係邊個。而且我估呢張應該係街拍 張相應該有兩個光源,所以畫嘅時候要統一光源,一個要做主,一個要做次,即使張相光源對比無咁明顯都好。
師傅你觀察有一手
我係唔會開估架

我又冇去留意幾多個光源
講開發覺係背光 同應該有相機燈
D頭髮曝光得好勁 一絲絲咁好難搞
琴日仲唔小心滴左d野飲落張野到 遲d要搶救
唔使開估,搵原圖都係一種趣味。今次真係被難倒,應該搵唔到。跟隊暫停一次

D五官比例有問題
你可能要對一對耳仔位
畫面右眼長過左眼,唔合透視關係。
起稿明明冇呢個問題
好多眼睫毛 畫執毛都要左右對 好攰
畫畫都要學化妝知識

乜都畫d 冇咁悶
想像到佢把聲係中高音偏高,光影過渡都畫得幾好,有神。另外,頸有無畫幼左?
搵左好多圖
貪呢張光暗同髮型比較特別 希望處理到
條頸應該差唔多 下面有一部分留白未搞 我真係左畫畫 右畫畫
左畫畫 右畫畫係好事,整體大於局部 可能真係因為個塊留白

因為成日改 我都覺自己唔好畫死PART穩陣
例如網上好多勁人係局部咁畫 D對位 用色 我係睇到一頭霧水
宜家只敢淺色D 一層層上色
佢哋一係經驗,畫到好似金正基咁屈,畫之前心裏面已經起好稿;二係佢地本身有起稿,只係佢地有打燈打到好光,難睇到堆線咁解。畫得耐一個位會疲勞,要畫下其他位

改近d耳仔真係順眼好多
我係靠度五官位置 但係覺得塊面冇野參照到

爭d步佢後塵
畫面從點線面所組成,1個長方形有只有1個面,線與點就有4條/個。做概括,我地用面,因為面就得一塊,好易做黑白二分。當我地要精準量度,我地要用到線同點,因為線與點數量會比面多,容易搵到基準點。平面座標用X-軸 Y-軸,簡單嚟講係一個十字,兩條線加埋有一個點。相片入面有好多「巧合」,我地可以用十字串連佢地。有時唔會exactly喺同一條線,適時做加減。
下面個張大單野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞