學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike
愈深色嘅筆 要愈小心削。少左筆觸都意味著枝筆唔尖 好難畫深

淺色幾好 我成日改
呢支雜牌筆ZH都斷 最後放棄左
之後再玩
你分Tone已經有一手。頭髮要表現其厚度,要喺面與頭髮之間壓暗。耳仔睇落一張紙咁薄,要加厚度。鼻孔係其中一個表現到透視關係,依加個鼻偏向畫面左側,鼻翼要多作觀察 下巴唔好放過
我未做到一氣呵成
對色既深淺唔太識拿捏
可能上一層H 再上層B 再上一層4B
盒雜牌筆用得7788 發覺藍色個牌子既筆覆蓋效果好好多

頭髮有D難搞 佢好黑 用8B 12B畫唔到幼既線條
限制自己用筆既域度,用太多枝反而好難控深淺,容易畫大力咗,所以要預先計劃。畫細線要削尖枝筆,同埋間唔中轉一轉筆鋒,無咩特別技巧。畫高光髮可以用自己條頭髮去畫(加一點點白顏料)。到現階段,你好少會聽到完全無概念既野,基本功都聽得七七八八,所以俾既建議好有機會重覆
畫下其他野先

我覺得自己畫既野 細節技巧都重重覆覆
當做練習
Ching有冇興趣出題出我畫?
呢張圖有好多subtle野,要望多幾眼先落筆 畫埋半身
胸懷大志既學生 原來你好呢d
等我畫完上面個張再研究
包藏宇宙之機,吞吐天地之志,我堂堂正經老實人,唔好撚化我

繼續
如果分享係為左讚美係好難 特別係香港 係連登
睇你出發點係咩
我係想記錄下自己心路歷程
人大左反而好多娛樂都覺悶 唔想打機 唔想睇劇
畫下公仔自high
有冇作品可以分享下
聽過一說法,現代社會愈嚟愈少文盲,係因為語文教育普及。

但「美盲」仲係好多,因為美感教育唔流行。美感有一種共通性,例如大多人都覺得大自然好靚,但點解靚?點樣呈現先靚?我地由細無系統咁學過,無習得一套說辭去解釋去欣賞美,咁樣我地又點樣去讚賞呢

依加美感變左一種錦上添花既附加價值,好高尚好深不可測,感覺可以叻過其他人。我覺得唔應該完全係咁樣

唔識讚賞,常見有兩種反應:一係批評,二係抗拒。
見你四年前畫既都已經好勁
朋友間個d互相奚落係玩下姐
幾好喎 身邊有相同興趣既人
同你相反 身邊冇人知我成日呢埋做乜
有時幾享受一個人既時間

冇心機搞佢d頭髮 越平平無奇越難
始終佢頭髮應該唔算厚,所以無咁立體,變相我地焦點會放番去五官到,好多時尚野都鐘意咁set頭。你下嘴脣既肌肉觀察到,有立體感。呢張畫得幾好
頸既肌肉刻劃得好深刻下,宜減少陰影面出現高光。可能要掃一掃暗,時刻同面部調子做比較。
live
樓主真係越畫越好,好明顯有進步,勁
咁多位ching啲建議都好具體,令我都有啲想拎返起支畫筆添
有咩開心得過想做就做?
覺得自己有d位熟練左 但係耐性同心機差左
是 重手左
噴左噴噴 由佢了

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞