學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike
黎緊打算畫下身邊既人 就唔post咁多了
同埋d步驟又重重覆覆 可能唔貼個過程 畫完再分享下
大家見有好大缺憾我再修補下
今日路過,見到你第一幅同最新嗰幅,進步好大加油
你知有咁既方法就ok,用powder的確容易烏糟。畫身邊既人好少有缺憾,因為係一份心意。
唔錯啦

好啦 我分享下屋企人
身邊既人就唔分享了

最近好喜歡打則畫 倒轉畫
就可以捉錯處咁睇到錯既野
有種面盲症既感覺 唔洗focus係樣貌
呢個係一個好方法,電繪都有類似既方法。你畫衣物texture有進步
咁都比你搵到位讚
睇返早期畫個d都幾嚇人 宜家覺得大家都好厚道
除左靠平時自己畫時自high 有人鼓勵都確係一種動力
人人都做過初學者,大家都經歷過咩都唔識既日子。覺得以前畫個D嚇人,證明你進步左,有審美眼光。一路以嚟,你有好多野都值得讚架

唔知係咪叫審美疲勞
漸漸地畫完冇左種興趣感覺

唔知係咪叫審美疲勞
漸漸地畫完冇左種興奮感覺
樓主好勁....
勁..得閒
經歷過,可能你太經常做緊類似既野,或者你生命需要多一點火花。畫畫係需要感悟,唔係一味磨就可以。所以要時刻Try something new,學下插花、玩下音樂,行下山,咩都可以,之後再番嚟。一落筆,你就會發現自己畫畫會好大進步。
我都有其他野玩既
不過呢輪又畫密左
可能自己畫法同題材冇乜大變
嘗試睇下有冇咩可以轉變下

試下唔好下下大頭 畫細d粒頭 畫多d其他
嘗試唔同部位都落多d時間 之前太專注畫五官
探索下畫冷衫 幾難搞 又花時間
冷衫要想像佢似圓柱體(中間有條明暗交界線),邊緣都會凹凸不平。識畫衣物,先畫到好女仔!頭髮要加強對比度,整體大於細節,唔需要條條線畫畫出嚟
睇黎好女仔比較麻煩 都係少d接觸
整體 細節 我全都要 盡力

冷衫跟唔到 意思意思就算
Timelapse勁到,冷衫頸位對比度夠,成件事好立體。眼睫毛有厚度有彎度,唔再係一堆黑色。畫得幾好。完成度都好高,不過髮尾仍然可以改善,要思考頭髮點樣穿插(明暗關係),依加望好似薯條。
周遭d野好深色 眉毛又要好深色 已經盡量刨尖 好易變鈍 或者較HD會好d
見人地有極深色鉛芯筆 但搵唔到
文具店大多數好似得4B,呢間有6B,利申無喺呢間買過,但睇下你無興趣https://artmaterials.hk/products/drawing-supplies/drawing-pencils/RomaClutchPencilRefillableLeads40mm4pcspack6B/
好 thanks
睇黎真係要去d大型d鋪頭睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞