學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike

個樣畫到攰 轉頭髮仲攰
頭髮心機野嚟,你呢個畫得好好,前後過渡好清楚。另外,問一問,你工具有無紙筆 同埋 素描擦膠?

路過一下....

緊係有 當我lulu
不過唔識用素描擦膠
比你睇下我有幾鐘意用深色
連登真係好多勁人
歡迎黎睇小學生畫公仔
你工具pro過我睇工具feel到你落筆幾大力,要注意一下。如果削長枝筆,就唔使下下刨筆,可以搵cheap嘅素描筆練一練,深色筆會易斷。用紙筆唔使好大力,上面嘅污點可以用磨砂紙輕輕力磨走。素描擦膠唔一定要成舊用,攞少少出嚟用都可以,有時搓搓佢廢事整污糟張紙。素描擦膠破壞力無咁勁,擦少少有得跟進。
厲害 連登真係臥虎藏龍
盒筆應該平野 讀書時交換禮物 塵封多年
都係諗住粗粗地玩住先
有做開gym 係大力d
見過d人削筆 但就會好鈍?
開頭我見紙擦筆太污糟 走去削佢
所以唔太明白素描擦膠用途 擦用唔到力 印又只印到表面一層
我依加得5枝素描筆所以點都會pro過我馬可素描筆係偏平價,學習階段夠用,所以你多用6B以上嘅鉛筆都合理。想買其他素描筆的話,周邊文具鋪多數賣輝柏嘉同施德樓素描筆,買輝柏嘉都夠用,施德樓偏貴。如果平時都好大力,都係唔好削長枝筆,因為會更加易斷。
紙擦筆一邊乾淨做亮面,一邊污糟做暗面,削佢又唔係唔得,用工具好難話對與錯。素描擦膠可以吸走少少色,方便做過渡,太大力嘅筆觸係吸唔走,整尖個素描擦膠可以做提亮。我畫完草稿都會用素描擦膠掃一掃,令草圖淺色又跟進到。
幾枝筆仲負擔到既
呢個都係其中一個想玩素描原因 又平又簡單
攰左執野 幾分鐘搞掂
不過覺得工具唔係最緊要 對文具冇乜購物慾
想自己乜都唔諗 專注咁畫下公仔 享受個過程

咁我又冇諗到紙擦筆兩邊落唔同光暗
最鐘意都係紙巾 用得好快
當初都因為呢個原因畫素描 工具係死物,人畫畫隨心就可以啦

畫厭呢張圖

忍唔住執下個下爬

Feel到張紙就溶
點解下爬會變肥左
畫面左邊髮尾加深咗,下巴對比度下降,加上擦走少少下巴細節,所以下巴睇落肥咗。

巴打真心多謝你 雖然有時d野未必明哂 同消化到

冇乜時間畫新野
擺低一輪再睇係最好既觀察 發覺完全唔似
繼續修修補補 發覺之前用力到d位擦唔甩同會起粒
修修補補,張紙會愈嚟愈薄。無時間可以畫細啲,唔一定要畫大張full size
右下畫得好好呀!搵圖好重要呀,instagram嘅圖經過壓縮,所以唔夠清,去pexel或者twitter搵會比較好

繼續
眼 , 想像成一個球型塞入一個球型框入面
再外面一塊皮 , 包住成SET器官
嘗試整理番眼球既球型既結構同明暗
會立體好多
師兄,要畫下一張啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞