學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike

改到有d悶
決定打大佬

同意想有出入 唔樂觀
好攰 訓覺先
你屋企有無化妝棉 或者 筆掃?有的話,可以平均掃,優點係減少筆觸,缺點係太重手畫面會好虛。多咗背景,對比度下降。所以要取捨點樣增加畫面對比度,係頭髮加深?還是背景減深?其實兩個方向都可以。
我自己覺得有時唔需要over work一份作品
你自己覺得無地方可以改/加時已經可以
有發現到改進嘅地方倒不如喺下一份作品改進
支持樓主,respect
樓主好撚勁
自從中學之後無再畫過畫
己經完全無哂概念點做
早一兩年買完幾枝筆鳩畫左兩3下又擺低左
睇住樓主keep住畫進步得勁快
真心覺得好羨慕好勁
我中學老師反而係乜都冇教
印象中只係耐唔耐比唔同顏色學生玩

睇片學真係有用 一筆一筆咁跟住 技巧都五花八門
Youtube是好東西 加上上面巴打既指點同鼓勵
呢個一兩個月睇少好多劇同打機
不過有唔同既滿足感
有興趣未玩下 冇乜成本
毒L屋企冇呢d野
今晚諗住捽哂個背景睇下先
琴晚發現好似頭髮咁 上得太多色同捽 係畫唔到野上去
張紙吸唔到色
再trytry
其實我是享受
畫既過程乜都唔洗諗 聽下歌
不過時間一耐 專注力會下降 越畫越求奇 冇得唔停
但隔一段時間再觀察真係幾有幫助 黎緊都想改一改返之前個d
我推測問題出自 支筆唔夠尖 排線要密,減少線與線之間嘅空位
巴打之前share個channel係咪how to draw basic開始跟?
做伸手黨問好似好仆街
不過好似跟人行行過嘅路可以行得快d
雖然好多人話由素描開始實踐,例如畫方體,有助理解結構關係/明暗關係/虛實關係。上面推薦都係有關人體素描嘅影片。

網上有好多資源,好多都好優質,一開始可以explore多啲。如果無方向可以去YouTube search Art Prof: Create & Critique入手,click入playlist,大約睇下畫畫有咩範疇。你再用關鍵詞搵你想要嘅資源

唔一定要跟人點行,搵自己有興趣嘅範疇研究,其實都可以。唔好怕錯,仆一下街,有時學得更深刻,而且你會知道背後原理喺邊到
樓上獅子巴講得好岩
搵到自己喜歡既畫先有動力
我最初都係上網碌碌下見人畫 決心畫囡囡

捽到手瓜起腱 好似好單調
原相背景好黑,要畫好耐背景先做到好黑嘅效果。捽又會無咁黑,唔捽筆觸又好明顯。所以我後製tune對比度就算
畫得幾有神
即係唔似

人生唔係每一樣野都可以好似粉筆字咁抹去
例如鉛筆既筆跡
砍掉重練
平心而論,我覺得你畫得有神過我,我只係用素描理論硬畫,其實無靈魂。如果覺得畫得唔好,唔建議修修補補,開新紙再畫過啦
我都活著但是沒靈魂
其實我花好長時間 呢張可能夾埋都十幾個鐘
重畫好金
自己起稿 畫形階段 都察覺唔到問題係邊 可能花多D時間畫下稿
咁樣有一個工作方法推薦俾你,好多大師畫大型畫作(例如:一輻牆咁大,自當然會用好多時間畫,修改會好煩)佢哋會先畫一兩張細sketch,唔需要好大好仔細(大約一個手心咁細就可以),咁樣可以好快test 明度/線條準唔準,可能10-30分鐘畫好。當你預習咗一次,再真係落去磨大張野,會更好。建議下一次畫新野,你影埋堆細sketch
睇得出你畫畫有花長時間素描係心機野,慢慢嚟無得迫嘅,加油
情況大約係咁,20分鐘貨仔
好 即刻類似你咁畫張細細張🤔

今日終於有時間畫下
呢張畫到呢到停一停 覺得能力得咁多 個冠好難 將來再試
https://lihkg.com/thread/3156031/page/1
連登睇見呢個post幾有趣 轉彩色玩下
我都有試玩,幾得意,AI真係日新月異
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞