學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike
好難呀師傅
覺得學識睇 D距離感都要好好
自己打斜線觀察覺得比較多誤差 肉眼對角度冇乜概念

宜家正係識垂直同水平睇
消化下 之後起稿嘗試搵多D point
打斜係想睇條線有幾斜,打直打橫未必得。依加未睇到唔緊要,有一日靈光乍現,你自然會通到,技藝呢家野係咁樣。而且無話一定要跟呢個方法
支持
想睇樓主可以keep住畫到幾耐

I can do this all day
之前有買本書睇,係時候要pick up了
畫落都覺得呢張光影幾特別,耳仔投影幾好睇 P. S. 突然發現我無左P牌,好似可以推post了
練準對眼好重要

恭喜
唔太洗幫禾推 怕高調
同埋我進度好慢
咁我記得嘅話,都會盡量不推文回覆啦 你畫畫速度算平均,平時睇片有timelapse 有剪接先覺得快,快唔一定係好事,跟自己進度就可以啦。見到頭髮有虛實關係出到嚟,大原則上近鏡頭實 遠鏡頭虛。虛入面應該都要有地方係實,好似畫面右面髮根位有點flat,頭髮嘅轉折要落深少少,係咁意就可以
Come on baby
頭髮後面虛既其中一個原因係唔識畫
張相係光到頭髮係白色 背景係深色
唔使跟晒張相畫,可以加自己嘅見解/想像。光影唔一定要百分百正確,做到相對合理就可以 就好似日本動漫 多數佢哋光影都好經過簡化,但睇落好似幾合理,我地唔會覺有咩問題。

用好貴個盒筆畫衫
用盡力都捽唔勻
又可以導你買野啦,可以考慮購買素描化妝蛋。參考影片:https://youtu.be/EEra2OnhkOA 佢呢種技法好難跟,建議用線起左稿先
其實唔太建議去學咩虛實,呢套咁嘅嘢係用喺成品處理,唔係用喺畫畫過程到
一唔熟手好易畫衰

直接分edges就得
因為一塊面喺邊緣要轉向後面(遠離視線),或者面與面愈趨向平坦,會造成模糊嘅現象。當一個地方黑白對比好明顯,例如背景好白,但人像接近背景塊面好黑,邊緣就會好銳利。

高手會好巧妙咁運用以上嘅現象,用於成品處理,例如:藝術化解決頭髮嘅虛,有意導向視覺引導去實嘅五官。佢哋呢種虛實要有適當平衡比例,需要經過計劃,因為太虛就好似畫面有鼻涕咁,就會失去觀察重點/剖析唔到面與面嘅轉折。

畫畫係一個溝通過程,去說服觀眾張畫係立體有深度。因為張原相背景係黑色,頭髮邊緣好光,頭髮轉折資訊散失咗。不過張畫背景唔係黑色,所以有需要加自己想像,去增加嗰個位置嘅對比度,即係分edges。
呢啲我又唔係唔識嘅
只係虛實呢啲嘢係中國人民間畫素描先咁介意

美術學院都會用blender嘅
學好edges先再去諗畫面完成個處理
我當然知你啦,睇你講嘅項目,就知你有經驗過我。我嘗試解釋比樓主睇啫 中國受蘇聯學院派影響,強調虛實節奏佈局,美式無咁明顯。
Hello 我係小學雞
其實唔太明你地講乜
其實俄羅斯嗰隻唔係完全叫做虛實
正確嚟講叫做畫空氣
唔駛明
呢啲嘢等你學到咁上下再去睇吓對你有無用
門戶見解唔明唔緊要,我地講edges你明唔明先最緊要搭到船過到河,隻船咩牌子唔緊要。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞