學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike
是日燈謎是囡囡
稿起得差 用時間答覆你
哇 女仔嚟講呢個髮型都難carry,期待期待。中秋節快樂

呢個燈謎送埋答案,原來髮型上面係皇冠,唔怪得係心血來潮來畫。我都會跟隊畫一畫
佢係有d女生男相 定唔知我冇畫過亞洲以外既人
頂冠唔敢畫 好多細節 網上冇教

今次第一次畫A3
要畫埋body 有d興奮… 有新既嘗試
外國人眼輪廓深,你有畫到呢個特徵。只係我當咗個頭髮草稿係會展寸頭,以為係男啫。頂冠好複雜,我係hea畫算
D色咁實 係炭枝?
咁快手平時你有冇畫開咩
因為有tune過,我太懶啦,唔想花時間加深對比。平時有用炭筆,今次無。平時用電腦畫多,手繪算少,都係喺pexels搵野畫,主要畫人多。

我又tune深色d先
鉛筆影出黎 確係仲啞色過肉眼睇
影畫嚟講,最理想當然係買 for大型繪畫&細緻藝術品嘅掃描器,確保唔失真,退而求其次,可以用單反相機影。始終我地唔係專業人士,唔需要俾幅原畫俾人,打個白光燈,再用手機影都還可以。即使同原畫有差別,tune一下都可以,有時學下執相都幫到學習素描。千萬唔好畫就一個鐘,執相就十個鐘,咁會本末倒置。
幾鐘意你觀察到斜方肌嘅走勢
未必有意為之
開始想畫多d上半身既野
Body又係另一種美
咁下半身呢?

循序漸進
希望有朝一日畫到腳趾
要注意眼鼻口要平行。注意透視關係,多拉一個形狀出嚟睇,去比較。面形要畫得立體要知道邊到有骨突,暫時唔使知咩骨叫咩名,觀察一下邊到突出嚟。

頸真係畫得幾好,過渡好自然。
補圖
原來有彩色
自己好多時要畫完先見到問題 耐唔耐大執一次
多謝你 keep住改

歐洲人樣又多d凹凸 畫完細節又要兼顧起伏平衡
覺得多好多野要睇

黎緊想學你咁 但係我用炭筆
捽黑背景 刷返個冠出黎
本身張相係黑白,有人後製補顏色。歐洲人凹凸多,練習點畫歐洲人會更有成效,相對好難從畫韓國人學到。個冠都有明暗關係/虛實關係,愈近鏡頭愈光愈實,愈遠鏡頭愈暗愈虛。加油

tune色覺得黑白會放大左
特別自己d筆觸好大力 都係貼返原色

買左盒咁既野
試左下捽唔到既
幾枝鉛筆幾十蚊
影視拍攝既portrait lighting

施德樓 碳枝素描筆,會黑過平時用嘅筆,有難度,但應該係好野嚟,要時間習慣下。睇你用紙筆就知你落筆好大力。碳枝素描筆觸 一咬實張紙就捽唔到,要輕力。
其實樓主進步勁快+勁多
點解無乜正評同討論
btw十卜樓主 繼續畫多啲
竟然係咁
多謝你鼓勵先
網上睇唔少 覺得自己仲係bb班 低調d
自己都少推post
等我修練返三五七年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞