學人畫素描

506 回覆
80 Like 7 Dislike

繼續

唔想再改 完
wow 你真係好大進步,有意識合理分配色階,面部調子過渡自然,高手高高手。所以你應該都知有咩位可以執,只係再改要花更多時間唔化算。到呢一個階段,我都唔需要特別講D咩

素描有好多類別,有你呢種寫實,花好長時間磨。其實都有速寫(限時,唔在意形準,捕捉其動態為優先,強調人物特徵)

例子:https://youtu.be/D3MHqlFLdMU

睇下你速寫有無興趣啦,速寫唔一定畫真人,畫相/片都可以。

如果你對速寫無興趣,平時都會建議你計時畫,讓你有意識咁落筆,盡量唔浪費筆墨。
樓主真係好有天份
咁誇張
時間都確係我想克服既野
郁下都十個八個鐘
速寫我未夠班 畫唔似又唔太想 又驚做壞手勢

好難計時 有時一日畫一個鐘唔定 兩個鐘唔定
然後專注力差 一半時間走左去玩手機
不過又覺得隔段時間睇 幾有助觀察 只係好冇效率

消耗真係幾大
例如畫呢張 開頭冇較原圖色 越畫越黑 覺得唔對路
發現淘寶d筆同用具平d
淘緊落黎try try
覺得一定程度熟能生巧
始終我呢個階段唔需要創作之類
有興趣就埋頭苦幹
OK都估到你偏向像真,純開心share,不過就算自己唔落筆畫,多觀摩唔同人點睇點畫,博觀而約取,厚積而薄發,一定對你畫像真畫有助力。唔計時都可以,你心態上知要多做概括,畫得更有效率就可以試工具,試下無壞,無妨
覺得寫實係基本功
練多幾年先 如果我仲有畫
我既滿足感係源自像真度 考驗線條筆觸個d暫時無感
係時候迎男而上

抬眉畫得幾有感覺

有d便秘既感覺

畫男人始終爭d熱情
如果畫一個男人唔夠熱情,就要畫兩個男人,鐵盾基密,夠晒激情

施德樓黑筆真係好難用
又唔刷得又唔搽得 用到冇心機
就咁算了
你好似因為枝筆麻煩,反而練到整體控調子控得幾好。除左條頸明度少淺色 衣領要有厚度,注意點樣收入去後面

盡左力覺得隻色太黑 唔適合油大面積
都係畫返老本行開心

背光明幀,原相頭髮修面形,幾聰明

話我女神肥咁話
有肉地先健康,咁先係好女仔

張紙唔夠大 畫唔到最健康既地方
係咁先

發覺畫有鬚既人 等如畫兩次頭髮
我好似未畫過有鬚既人
原來你先係正係畫囡囡個個人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞