身為一個it9話你知馬會app有咩問題

279 回覆
656 Like 25 Dislike
馬會離地到咁真係意料之內
designer都唔一定係it dept既
依家個個都行scrum designer好多都under bu, bu都要make sure 自己個舊野係自己想要既野
bu好多時少做少錯 唔做唔錯 又唔clear 自己要d乜
多時都係dev同佢講個flow on9 佢地唔肯改
同埋pm唔會決定到佢地隻野係咪出 決定個個好多時都係business driven既野同IT冇關係
唔知你做左IT幾耐 pm都係廢位黎 唔會左右到個app 既feature
與其屌IT 不如屌狗會獨市 唔洗做新feature 都大把錢賺

利申:冇做狗會 覺得佢隻app都係垃圾
因為in人嗰個都係貪份糧多過想做好隻app
<marquee>
其實佢提出嘅大部份都係cosmetic 嘅問題,而且不算嚴重,睇佢爆晒粗咁個人都唔係好正常。其實佢咁唔滿意大可以同馬會講,係度同我講有鬼用咩(諗起果幅圖)

我都身為一IT 人,有時都好了解點解有D人會帶用有色眼鏡睇IT人
UXUI in-house定搵vendor 架

仲有啲UX其實可以更好
賭馬贏咗錢,完全唔知,要次次入Wallet度check
屌你老母死狗會
呢個垃圾Project就係不停9拎Budget
外來空降啲死讀書既垃圾Manager返嚟9Up長篇大論
之後不停燒錢做埋啲9野
仲有呀
佢地SAT啲人,特別啲老鬼唔撚柒做野㗎
日日返嚟托撚咁,搵撚到bug又唔撚出聲
永遠去到UAT就果度啲人死砌爛砌

但人工又唔撚大幅調整喎
年年都係果啲閪加幅
最後就係個app閪撚到咁囉
但啲高層個個升職加薪㗎
根本呢個project就係大白象高層升職工程
屌你老母啦死狗會+死狗會HR
屌你老母臭閪呀!
我覺得關UI designer 事
code 狗只係跟order 做
但d container 同padding 就自插菊花
狗會專高薪請垃圾
真係留係度做野果啲就唔升唔加薪

奉勸有本事/ fresh grad果啲咪撚去狗會做
波馬都有另外出一個app,但係波嗰個完全冇人用
Padding 果啲係做得差 但如果做it 應該知成個design 唔會畀developer/pm 左右到

出得街即係UAT sign off, business 收貨
好正常 大公司係咁
d野拆到好細 pm大部分係睇期睇錢睇人頭
狗會呢d pm都係廢位黎 just to make sure project delivery
真心講 如果你係bu 你見到隻野廢到咁 你都唔會想比佢出啦
出得街而d feature又廢到咁既原因都係因為佢獨市
唔洗諗點樣做好d 引人用隻app
唔做唔錯 少做少錯 隻app 廢都一樣有人用
得罪講句 bio auth 呢d出左十年都黎既野 都係近1-2年先有
大改d野 d高層又驚上身 反正公司係咪都係賺咁多錢 有乜所謂
明顯係 jquery mobile web app 黎
一來獨市 但我覺得佢個bu其實係唔認為隻app有問題
仲有呢個垃圾project 做完
升既全部高層
真係落手落腳做果啲全部冇撚得升

cls垃圾公司
樓主知唔知狗會其實仲有隻goalx 係好用好多?
波個個我記得好似快好多
關UIUX多d
擺明啦
隻野D feature 慢到咁 都大公司通病 佢仲要做獨市
banking都要科水比隻app 整色整水啦
狗會真係得天獨厚 隻app 十年唔加野都一樣做得住
永遠唔做好隻app咪永遠有工作機會
吹到話一個三合一app搞掂,但係又要另外下載一個波嘅一個馬嘅
一齊人身攻擊
我都人身攻擊佢地做馬會果班
咁緊係唔撚只IT9有問題啦

咪話撚咗批果班全部都庇護工場
依家啲app好多時批果班就係果班bu
又唔洗搵人試用
自己圍威喂就搞掂

然後更新一日幾
笑大人個口
呃budget開project
佢唔搵野嚟攪
咪俾老細屌囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞