【沙田上車盤】點睇 《2》

623 回覆
3 Like 1 Dislike
整lift預一部機大約150萬左右 拎到資助可能平啲

停車場整電位係每個位都有?咁重皮
如果接受到唔甩手其實好正 不過依家豐景都係萬3-4一呎 你甩咗手都要補錢先換到同級野 到時你未必想換就真
咁個度每戶都跟個車位,咁整都正常,應該唔會整個公家充電區咁on9掛
買左第二度啦,只係對個屋苑有小小念念不忘
唔係住入邊 唔太清楚車場佈局係點

但係正正每戶都有車位

我有一個問題 本身屋苑夠電support 每個位都有電?佢三百幾位 整13A都好甘啦喎(不過整咗就好正)
啱啦 租幾年住下 體驗下就好 買咗到時忍唔住大裝修又會難搬咗
個個月平圴每戶都要夾100蚊做維修基金
每個月儲一球 好多屋苑儲一年都儲唔到
第一城基本上去咩區嘅巴士都有,好多仲要係尾站
第一城真係勁多錢
個次去睇過,個停車場堅要執d水泥地都開始爛有d人可能冇車,見放單車或者雜物係度
基本上佢同美孚新邨都唔使驚
呢個時勢唔大劈好難放 果到成交仲要一向都少
年頭睇已經叫緊7舊中
本身屋苑條件唔乎及近年上車盤嘅主要要求(近鐵/樓新) 唯一好處應該係多車位

加上依排個市差 6-7舊好多選擇 去買欣廷仲好啦(雖然細咗)

而同區計 比得起唔買佢 比唔起買穗禾 夾死左

管理費入面月供緊, 攤長黎比
金獅$12000呎。。

大圍金獅花園8月份錄1宗成交,單位為2期F座中層04室,單位建築面積499平方呎,實用面積306平方呎,2房間隔,日前議價後以370萬元易手,實用面積呎價12092元,屬近期低價成交。新買家為用家,原業主則於1990年以55萬元購入單位,持貨32年,是次沽出單位帳面獲利約315萬元離場,單位升值約5.7倍。
金獅真係不了
銀禧600萬個啲都唔方好嘢
除咗大堂殘啲 同個幾級樓梯
我覺得其他嘢都無乜投訴
銀禧600萬都係殘爛散同低層閪景

都係果句 樓價反映咗缺點 如果第一城真係唔掂就唔會咁多成交都仲係依個價

反而河畔連高層都失守400
買嚟收租 9千都有近3厘租喎
銀禧而家通常650算正常盤
高層有景都仲做緊700up
始終近東鐵 樓下有商場 街市 超市

如果講沙田細單位300呎左右 最好係一城㗎喇
有曬配套 大屋苑

河畔同金獅始終有啲吊腳
金獅就仲衰 樓下乜都無
沙田中心仲好住講真
4個字出到金鐵
T8都唔駛帶傘出街
成個市中心都得 打風落雨返工都無帶遮
住左一城差唔多10年
其實客觀屋苑真係好住 交通方便 飲食選擇極多(珍珠奶茶鋪都兩間)
唯一感受到係當去朋友新樓見到人地既大堂同會所 再睇番自己 就會有點不是味兒
近期都有心思思想換樓 但諗到而家個閪價 老婆又想攞埋個小學校網 其實都唔知搬去邊好
大堂會所食得咩,都係拎黎哂命,人大左成熟D諗,一城個價曾經上兩萬蚊呎係有佢既原因,將來都必定會上返。人地會問,憑乜?

交通
食野
管理公司乾淨有錢
租金回報
名校
少區外人靜中帶旺
大屋苑有成交
實用

缺點? 有,舊囉,講黎講去都係呢個point想大D新D又要沙田區?咁就貴好多 但有無其他優點都跟到?答案係冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞