【沙田上車盤】點睇 《2》

623 回覆
3 Like 1 Dislike
濱景有冇人住緊,好唔好住?
買咗邊到
作為巴膠 帶住個仔落街搭巴士係開心既
金獅真係狗也不屌 之前仲覺得近鐵
上個月去考察過真係有種公屋圍城feel
沙中唯一唔好係樓下太多人
而家無自由行好咗 但一通返關 成堆大媽同喼
秦石 新田圍 新翠圍住你
但無佢哋 連超市 街市 都無埋
仲要佢個近鐵都成十分八分鐘 全程無瓦遮頭
向外圍比較嘈,四邊馬路都俾巴士圍,去到十幾樓都好應巴士聲,向內園就好啲
第一城真係要住過先知佢既好處
睇樓咁睇下或者上朋友到坐下只會睇到缺點

大堂靚D 既錢我不如拎來買大100呎仲好
交通名校又真係幾無敵既
點解無乜人會講花園城,都係細兩房
係咪因為閪得濟?
係咪小甜甜樓?老實講位置好過河畔 ,價錢又ok
隔離post又喺度係咁踩第一城係啦係啦,咩都唔好,最好就又大又新又方便
想問下濱景o ng ok 呀
最近睇兩房,想要靜少少既位
ok 有城門河景無得輸
河景西斜 一線河景起火炭
你夠腳骨力實無問題呀
行去石門站 落大雨記得著水鞋 雨天或晴天記得帶遮
夜晚想食宵夜 可以慢步到石門站果邊 來回至少半小時
無記錯
窗台 同 翠華差唔多咁高咁大

花園城好處都係痴住河畔樓下多嘢食
當年我住金獅就是貪佢入場費平+近公屋(配套齊全)
其一啦 不過小甜甜樓其實無想像中咁差 至少我睇花園城 希爾頓都ok 特色大窗台係今日仲變埋優點

另外應該係知名度問題 以前無馬鐵 啲人去河畔區都係行沙燕橋過去 咁河畔花園就係第一個見到嘅大屋苑同埋巴士站都係近果邊
7成人無睇過floor plan就話細 284呎做兩房 狗也不屌

另外有啲就係度吹奏新樓有幾好 會所有幾靚 但唔提同一價位只可以買開放式/住到山旮旯

第一城唔係無敵 佢樓齡真係大 細兩房要改廁所門先可以有位放電視

但以4百-5百萬依個range買嚟上車 準備組織小家庭嚟講 佢係一個好好嘅選擇 如果同價位買新樓買到同一樣嘅開則同交通配套 就唔會有人買第一城啦

新樓買到同樣嘅嘢都唔會係依個價 但佢哋永遠唔提

Btw我地依啲喺佢地眼中叫圍爐 可能真係我窮 買唔起新樓又排唔到新公屋 先要睇沙田
價位彌補返
石門三寶靜就一定靜,但係要知道係無野食囉。一定要去番第一城/ 石門站個頭
翠華應該仲高啲同埋窄啲 個人好唔鐘意翠華
有小巴去第一城
又有巴士岀市中心

反而行去石門係最唔就腳嘅選擇

同埋 碧濤花園 要行翻岀嚟先有巴士站
因為馬鐵起得遲過晒三寶同工業區所以啲小巴巴士路線設計都係以市中心同第一城為先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞