【沙田上車盤】點睇 《2》

623 回覆
3 Like 1 Dislike
本身屋苑得兩橦同埋佔地好細, 但因為係第一城隔離, 可以用到第一城/愉田/愉翠既商場,交通同校網, 近馬鐵 行過去3-5分鐘

但用唔到第一城既平台花園同泳池,因為入唔到既原因所以都用唔到大部份既運動設施 (網球場/羽毛球場)

呎價同第一城差唔多, 不過極少放盤同成交, 平均一個月一單左右, 要考慮埋第時換樓或者賣樓既時間成本
加上極少細單位 (400實呎以下), 所以入場費都要700+, 又要睇埋自己個budget
但就新D, 23年樓, 不過碧晴係夾屋來

我覺得如果你係想試下住, 或者第時都諗住換樓, 咁第一城會好D
打算唔換樓長住再考慮碧晴
都有大單位既, 講到尾都係錢
夠錢咪直接買大D
唔夠都無計架啦

係人都想又大又新又靜又有會所又交通方便, 全部都係錢
請問夾屋有咩要考慮?
碧晴700對面欣廷又730 欣廷好似好D
火炭豐景花園好似好難甩手,年頭睇既盤到呢家減到6舊尾都未出到貨
呢個時勢唔大劈好難放 果到成交仲要一向都少
年頭睇已經叫緊7舊中
無記錯應該在山腰左右

無車人士都幾好,日曬雨淋,身體力行

上去搭小巴還好,落山真係碌落去仲快
無啦,初初係因為跟車位吸引,但因為未做大維修又伙數少,所以最終冇考慮

聽aa講好似預要夾成30個做大維修
30個大維修
重建好過啦
4棟夾埋得三百幾伙30應該係咁上下
本身屋苑條件唔乎及近年上車盤嘅主要要求(近鐵/樓新) 唯一好處應該係多車位

加上依排個市差 6-7舊好多選擇 去買欣廷仲好啦(雖然細咗)

而同區計 比得起唔買佢 比唔起買穗禾 夾死左
咁又唔好咁講 每戶夾30個都起唔返棟樓啦
咁你都知點解 賣得咁慢咁靜啦
4叔無論咩年代都玩納米盤真係最叻
豐景唔計A座係個座山頭真係算納米盤
上過一戶連天台既單位睇,半單邊天台景好震撼
望晒大圍、沙田、馬鞍山,船灣淡水湖
依家啲人對眼淨係識睇新樓

開放式廚房納米樓都照要 (但轉頭又屌)

沙田啲樓細極柒極(除咗翠華215呎)之外 全部都可以做到一房甚至兩細房 根本就係比單人/小家庭上車用

你估真係個個都有父幹買新樓大兩房咩
agger
A座還好,d𨋢位都大少少

BC座真係趕返工都要早少少出門
單雙數𨋢冇計啦同埋都未換停車場又話整電位,所以大維修真係要咁多錢
呢次大維修可能係表面
內裡的水喉,唔知遲下仲要唔要整
其實夾屋過左5年同私人無乜分別
只係發展商係房協, 同埋個名仲係叫夾屋
始終叫資助房屋, 有人會擔心鄰居問題, 但我又覺得唔洗太介意

欣廷再新D, 呎價再貴D, 但真私樓
好似全部都有大窗台
有私家會所, 得4座, 成交比碧晴高
新鴻基樓, 樓下就馬鐵, 要留意中低層面向馬鐵果邊同時又面向馬路可能會吵D
彈藥夠, 我會揀欣廷

碧晴700對面欣廷又730 < 呎數相差幾多? 中高低層?
如果差唔太多我老閪都揀欣廷
我淨係知如果決定買左個度就會變命運共同體再甩手既機會係零

但天台個景真係好難忘,真心正
唔知之前幾錢,但聽講唔多,因為每個月都要交幾廿蚊供維修基金
依啲樓好蝦人

你好鐘意半山位嘅幽靜又鐘意自己揸車咪啱

但現今社會普遍都係追求近鐵/新樓 唔太合大眾口味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞