喺英國返咗一個月M記 你問我答

596 回覆
317 Like 24 Dislike
其實呢邊冇所謂既 因為真好多人英文都未必好
啲local習慣晒同都有能力理解有其他accent既英文
英國m記on9係得早餐時段先有豬柳強
唔洗怕尷尬 去叫就係
外國成拎最低工資黎講 但最低工資都差不多係大部分基層工既最高工資 升左職都唔差得遠
我一星期返4日,一個月£1100左右。不過我同屋企人住+仲讀緊書,所以生活上大部分開支都係跟屋企。個陣搵屋係父母搵,同埋搵咗個香港人agent幫手租屋。住緊喺英國應該叫做普普通通嘅屋,有個花園仔咁

我覺得如果係學生做pt賺下零用都幾抵玩,但如果正職+長做可能就抆水啲,係勝在對經驗同英文要求唔算高。
係咪part time同full time唔同
我4個星期出一次糧
返一年工都唔夠交一年學費
外賣就外賣啦 外你老母送
係咪大份啲?
咁你千1人工 咪草到唔少?
有冇話你yellow dog
係香港做M記普遍都會當係社會垃圾,係英國係咪都係?定職業歧視無咁嚴重,根本無人在乎你做乜
近日30幾度,有無熱撚到仆街
呢d工講晉升機會係on9
好多人只係為餐飯 叫有份穩定工作
呢d工升上去大部分都係吃力不討好
即係做既野多勁撚多 識既野又多勁多 但人工先加果幾十p
你轉去其他公司做 同一個post 可能人工仲高過升職
唔算大多數,但都有唔少係大學生返pt,有啲就讀緊中學/中學畢業,有啲就長做
我返緊呢間雪糕得麥旋風,當普通軟雪糕咁食
我又冇留意過,搵日返工望下
我要我同事叫我ching coung 佢都掙扎左勁耐先肯講
上次個朱古力麥旋風難食到
巴打英文唔錯?
做到副經理年薪30幾k
男女睇落5050 不過感覺通常放男喺廚房,女做出餐/嘢飲多。
b bag係福建環保xxxx有限公司
實質係咩字唔記得了
唔知英國m記有冇生日會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞