喺英國返咗一個月M記 你問我答

596 回覆
317 Like 24 Dislike
仲有subway嗰個
難唔難溝通
香港都係即砌好耐
急凍? 急凍不了 自己整仲好 室友成日加一堆中式醬料去醃跟住焗 好食爆
去到外地如果英文正正常常 真係唔好打返香港人工
多唔多唐仔? 貴為香港人走去做M記唔好同人講你係from hk, 叫自己 from china
英國人:仲以為香港人幾把炮真係嚟帶動經濟,原來係嚟埋啲低賤低技術人種同基層爭飯碗,當初有移民門檻已經自動screen走呢啲低等人種。
點解揀M記
好甜啲朱古力又痴牙
用員工杯 吱sundae同caramel醬 少少地勁好食
uni days個學生優惠我都唔知咩玩法
我返嗰間人流唔多,唔洗點排隊
等開學想搵PT返下先(儲啲錢/學下同本地人相處)可能返多排都唔做
一開始training有同事磅住就唔驚
同埋我會重覆講一講客要嘅嘢(應聲蟲咁)費事落錯
個顧客一埋黎係咪要問候下佢今日點樣先跟住先問佢要咩
有個Uni days offer係可以換免費麥提莎雪糕/麥香雞/Cheeseburger,但唔係好知實際點運作
多謝你都加油
Thanks
買個正價meal,show學生證就可以免費要個雪糕/mayo/cheese burger
英國本地客真係會同你嗲幾句,尤其係啲老一輩,後生/其他國籍嘅好多都直接落單
可能經理見我英文唔太好就冇再放我去專做落單個位(不過應該人人training都有機會學到,始終都要知部機點運作)有時出餐咁啱行過收銀機會有客叫我幫佢落單,都係唯有硬住頭皮做

面對面會易過drive thru用對講機好多,同埋啲客都會就住我慢慢講。最難係一開始嚟到唔熟啲硬幣唔識找錢,而家都OK如果冇信心對客嘅話可以試下Interview/迎新meeting嘅時候問下經理可唔可以安排啲唔洗對客嘅位你做,我諗佢哋都會盡量安排
做廚房其實你淨係需要識一堆英文單字
而且好多時都係This one, this one, put here, put there
Subway落單level is fine
Yes this
食到勁肥仔
唔洗
做lobby staff (table service/執枱)嘅就可能要做埋簡單清潔,但大部分人都係做廚房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞