喺英國返咗一個月M記 你問我答

596 回覆
317 Like 24 Dislike
返長shift(8個鐘以上)就包一餐。用計分制每人一餐4分,基本食物飲品(大部分burger/汽水/雪糕/咖啡/薯條)就1分,frappe/wraps/期間限定burger就2分,所以可以話係包一個餐+一份甜品/小食
光合作用
升crew trainer 就係學晒樓面同廚房啲野,跟住上網做晒啲e learning,仲有幾本書仔幾十頁要你拎返屋企自己做 做完先加得個50p一個鐘

shift manager 就要同啲高層interview ,又要上堂training ,完晒又只係每個鐘人工多少少
m記好多後生女 幾正
我第一次食都覺得同以前食開嘅唔同不過我最多都係放落油到炸,唔係好知佢咩出處
返乜鐘數?啲伙計英国白人?
做上去會做到隻狗咁
d franchisor係咁禁低個labour cost
係咁想你少d人少d人
之後有時d o靚仔o靚妹又no show
永遠都唔夠人 但又要你做夠數
因為英國禁好多添加劑
所有野包括d醬都冇香港咁好食
道理就好似中國野食會好食過香港d野食
我個間係會放落飲品嗰個袋到,不過可能間間唔同

冇醬嘅話一係就忙得滯睇漏眼,一係就覺得唔係自己負責啲醬(砌嘢食嗰個以為飲品嗰個負責,飲品嗰個以為嘢食嗰個負責)

如果你係用外賣平台嘅話可以試下叫車手幫你攞醬,我見有啲車手都會問
我間舖d妹豬出乎意料既nice 同佢地傾得幾埋
到底係邊派
排人手收錢嘅一半人以上都係用coupon
香港大學畢業去嗰邊做有冇得高人工啲
叫M記的都是賤種
唔撚掉d醬落你雪糕度算好
記住m記係一個有對手有對腳就做得既工
佢係唔在乎任何一個員工
任何人入到去做都係一個賤種工人
唔會有高d人工或待遇好d呢回事
食左2次都痾左幾日
買唔買到樓?
諗住做幾耐?
報紙有得剪
支那都有,不過會食到肚痛
DKLM試過一次其他連鎖
我望入去有成八九人響廚房
我埋位炸爐之後 五六個人走去倉圍爐
然後畀個東歐大姐炸型做得慢
我心諗你成村人哩埋響後面喎
而家我係玩埋炸爐成品出餐畀你禁鐘仔點樣唔慢
佢地選擇性容許你邊d人吹/hea咁
Underground報紙?逢一定二?
所以我準備聽日辭職了 M記係比狗做既
問下點解會想做M記,有咩優點長處,有冇工作經驗,我諗都係啲基本見工問題。最有印象係問我role model係邊個 唔洗刻意準備啲咩,我諗佢都係睇下你有冇心做

其實好多時都係喺到等,入袋嘅等人砌好晒啲包、出餐嘅等砌餐,就算好多單都未必時時刻刻都有嘢喺手要做。(其實我都唔知關唔關事
有冇問佢 how much?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞