康城峻瀅海茵9

1001 回覆
34 Like 5 Dislike
康城本身已經支線
支線再支線講果位巴打真係奇才
5月一早賣咗賺咗幾球走人啦
依家人係加拿大食緊花生睇香港收皮
睇人仆街睇人仆街睇人仆街睇人仆街
支上支囉,唔係唔得,但一定唔會兩邊都咁多車架喇,唔通搵寶林坑口開刀咩 基本上搞得137 都唔會有全部康城人都唔使犧牲既方案
137最尾一定多人過康城住,再分支線等連0.5條鐵都冇埋
睇黎要等跌多d 先好買
將軍澳日出康城續現蝕讓二手成交個案,最新為LP6一房業主連番減價後,最終3年帳蝕逾30萬元離場。

中原地產高級分區營業董事伍錦基表示,上述單位為3座高層L室,實用面積約312方呎,向北,外望園景。原業主於去年11月開價763萬元將單位放售,期間曾降至713萬、635萬、590萬,至570萬獲買家洽購,最終以550萬元成交,累減213萬元或近28%,呎價約17,628元。

https://www.am730.com.hk/地產/二手蝕讓-日出康城lp6一房連番減價求售-3年帳蝕逾30萬/344688?utm_source=am730webshare&utm_medium=copy_link
根本起個137站出黎直出港島東係最好解決方法, 唔使塞哂喺將軍澳
137站5萬個單位, 康城2.5萬個單位, 再加將軍澳站同寶坑, 真係想像唔到番工放工果陣北角同TKO站係咩環境
提到左兩個地方填海
但研究係華人永遠墳場對出水域填海
其實即係邊個範圍
如果剩係因為5萬單位就過海真係冇咩可能,起得過海鐵路就要諗埋長遠效益,港九東部離大陸太遠,又唔係主要商業區工業區,唔係未來發展重心,唔似西部同北部咁仲有排可以玩
你諗住跌到咩價位先出手,
我諗住睇一二期嗰啲大三房
康城業主反對既野有咩係成功 最成功咪多幾部閘機
等咁耐沙塵滾滾起完13期後
又再黎填海起樓沙塵滾滾多廿年 再擋住原有海景
呢個時候仲要擔心將軍澳站廿年後月台上唔到車
果然係親生仔
你估玩sim city
用mouse拉一拉就起完咩
唔洗諗幾錢起同保養咩
幾時先到收成期
等個137計劃出左先,而家入市中硬伏
收成期已過
依家係衰落期

如果137區站
要係康城站延線出去
其實有難度
因為本身康城站路軌係地面(有錯請指正)
係上面可以睇到佢係指左出海(紅色箭嘴)
要兜個圈入137區
填海範圍會好大(藍色路線)
同埋佢出個位置
有機會被跨灣大橋阻礙
單純為左延線而填海兜大彎係高成本唔實際,但對於政府誘因係填完可以多一大片地揸手第時用黎起樓
係 所以點解班海景業主咁嬲 政府填完地 到時一個屈起十起樓 佢地就變晒面璧景 比多左錢換個樓景黎
仲未計可能係會起公屋居屋 東涌之前先玩完
我自己覺得而家有不確定因素先有bargaining power挫d 心慌慌既業主
第一,二期大3房如果挫到去700左右or 6百尾真係堅抵
等個方案定左, d業主又定番個心
填左海就一定起埋樓啦

香港D政策真係好ON9, 有少少地都唔放過起樓, 起到密密麻麻, 仲話要增加人口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞