康城峻瀅海茵9

1001 回覆
34 Like 5 Dislike
嗰個sea to sky 會唔會贏咗Malibu 因為佢果邊冇填
一定贏
Malibu海景仲唔放就好快要劈價
美孚
工業邨填左嘅話
Malibu 依家係咪得返13同STS係對手
唔係 偉大嘅區議員爭取緊個車站搬出去海茵對出
發展局 vs 議員 …
其實起多個站 分支多條線 兩班車可唔可行? 咁樣咪唔洗填海照keep 住舊站運行
再有新站做中途站分流 晉海領都峻瀅果邊又都有鐵方便左

純個人諗法拉條線

屆時人口增長加密班次走唔甩 所以先排除開班次問題

就算搬站 得單站做中途站 以未來既人口同客流量 其實係所有站都負荷唔到 康城站個細站就更加
但如果同時有兩個站 感覺可以解決左好多野

純搬站就無可能啦 單係港鐵商場都唔知點搞啦
但以填海舊站延線都係治標不治本 真係諗唔到佢會點搞
同時有兩個站都係煩,康城本身已經係支線,而家仲支上支,搞到啲班次更加複雜,隨時影響埋將軍澳其他站啲人
其實直接搬個車站去環保大道最簡單,成本平啲,個走線又可以服務埋工業邨,要睇下居民喺搬站同填海兩舊屎當中揀邊舊,不過冇得揀既可能性大啲,事關政府都預告左會填海 填海除左可以起多啲樓之外我諗唔到有咩原因,起社區設施運動場真係搵鬼信
唔填海唔通行海底隧道咩,貴到痴線
康城站本身已經喺地面
唔填海班車冇得繼續向南行
起唔起樓到時就知,已經講乜都係9up
入到康城 全部都係樓樓樓樓樓
往137 列車中途站多個康城分站
班次上其實同單站加密無分別

以現規劃起137係點都會影響埋將軍澳綫所有站
呢樣係無得解決
況且搬站所牽涉既變動其實大過填海同加站更多
成本都一定貴過加站 原因係同日出康城設施規劃有太多衝突 仲未計原本近站既屋苑居民既反對聲音

一係加一係填
其實都無第二個選項
唔係好相信單純為左延伸多一個站就填海,講緊137只不過係公屋社區,用巴士接駁都得啦,填得海有塊咁平整既地,又有靚海景,拎黎起公園運動場?
所以鐵路改行環保大道而取消填海計劃先係對康城人最穩陣,區議員依家咪爭取緊呢樣野
137 唔係完全係公屋社區 大概都係以6:4 7:3 公私佔比
同埋就算向外填完果少少都唔能夠即刻起樓 起康樂及民生設施都係合理
仲講果位區議員 更加係笑話啦
二揀一就一定揀填啦搬站即係攬炒全個康城d 樓,地鐵上蓋變左非鐵路盤
咁的確大部分業主都冇份享用向南海
尤其近地鐵站嗰批,填海更加係關佢叉事
所以最後應該拒絕攬炒唯有含淚支持填海
137 區5 萬戶
住15 萬人,姐係接近坑口+寶琳咁多人,唔計寶琳山上
15 萬人單靠巴士接駁係冇可能
小西灣都係三萬人內
所以鐵路駁入去係必然

至於起唔起樓,i don't care, 我唔係向南海
但起多啲設施做trade off 應該都正常

至於走線方面。我係支持搬站
反正我Malibu 只係一房,大碼數唔係個邊
班垃圾區議員只係呃飯食
冇撚用
單睇走線方面個站係果個位都岩 但唔係而家先黎搬
同時搬先係攬炒康城 我諗第一個唔願做既係港鐵 而唔係本身近鐵既居民

退一步諗 不幸地真係得填海呢個方案
填海都未必對康城居民唔係好事
本來康城就缺乏面積去規劃多啲民生野
變相都令佢無得唔做
回歸現實就係唔會搬站啦
淨係點玩接駁屋苑應該都諗唔掂
Malibu 業主真係冇需要驚
岩呀,最壞情況只係旁邊一堆公屋
但起碼仲係地鐵上蓋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞