康城峻瀅海茵9

1001 回覆
34 Like 5 Dislike
誠哥樓加人禍,十幾年就出事
仲危險過40路既單枝
起樓既仲要係中海外
首都好領都太多
點解唔堅定持有
11m 就買到3房套
業主覺得下個月10m
賣家都幾傻仔
抽中montara 都執唔到一球幾廢下
係咪禁售期過左之後樓價啱啱好回彈既頂
跟著幾個月無人睇樓+唔對路就劈三球
11m 點都係on9啦
佢上一手三房套先成12.3m,講緊兩星期前
洗唔洗平手走
分分鐘炒燶股票要賣樓填數姐
買家幾年後真係賺到笑
可能炒燶英鎊
老實講,而家樓市係跌左,但我覺得長遠黎講仍然係唔怕

無錯,係有好多劈價蝕讓新聞,但我覺得果d好多都係移民盤 / 股市蝕到仆街,總之就係急需要一大筆cash去解決燃眉之急,換樓既就兩睇啦,始終你平賣左同時你都有權平買番其他盤

都係果句,如果係自住收入穩定,又唔需要cash去週轉既,我做乜要無啦啦平賣比你,同你有親咩我叼空間屋黎養蚊都唔撚益鳩你啦

「只有退潮的時候,你才知道誰在裸泳。」

而家浮晒出黎果班咪裸泳緊囉
日出康城果d蝕讓既賣家都係傻仔黎
唔計貨尾先買入果d買家,超過9成5一手買入黎果d都賺到笑
都係,事已至此
唯有圍爐等三年希望樓市好轉
咁外匯都跌左好多
要移民既就算劈層樓都換到差唔多外匯
仲唔使比增值稅
長期留港自住有自己屋企點都舒服過JoJo既
不過投資/第二層就唔會係而家
講真長期留港自住既話, 買樓根本冇問題
點都好過長期交皮幾野租比個業主
做乜次次都要focus人地唔掂先要平賣

你估佢12M放到唔會放12M咩
問題係12M冇客, 11.5M冇客
咁先要11M放

幾年後的確可能會升到18M
但今日現實係落到11M先有承接,而又冇其他agent搵到另一個買家肯用多5-10萬去outbid
所以先會係依個成交價
個業主本身咩原因要急放其實irrelevant
俾人整到低價成交,佢哋咪唔開心囉
加息周期其實供多左既錢係白供
加多幾次,比較下租可能平過買

目前黎睇十一月十二月都會加息
你當樓係股票秒秒都有買盤咩
就算旺市匙盤都起碼放一段時間先放得出啦
急放就等唔到好offer, 要劈價賣常識黎喎
康城咁多放盤都未真正崩盤得個別蝕讓,證明大部份業主好有實力
晉海
天晉
2023 25k
住康城唔揸車怪得邊個 爛地都係三千蚊
班人十分鐘都等唔到 繁忙時間六分鐘 食個杯麵都冇咗喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞