【最新】政府提出全體公務員今年劃一加薪2.5%

543 回覆
54 Like 298 Dislike
講緊運輸署aco
你都係躺平hea 下一世算,唔洗太串以為自己大哂,你能力同你人工成反比就ok
你咪繼續眼紅囉, 我出住糧笑鳩你
快啲拉
太多病假會唔會影響KPI?
你又知唔知運輸署班engineer平時做d咩
講到得aco 好勤力咁
佢地6點走晒啦
低層加10%,高層唔使加啦其實本身底薪都夠玩十年
16/17入職?個年應該係近年請最小人個年,之後個兩年請多左好多

睇返歷史編制2008-2022
Eo ii 升左126% eo i 59% seo 51% ceo 49%

個編制比例
Eo ii/eo i/seo/ceo
2008 21/39/28/9%
2022 29/36/25/8%

CSRADAR 晉升個數據係2019年eo i 6年 seo 15年,對返姐係2013/2004個入職,估依家應該已經塞緊車?
公務員一向臭串
岀私人先冇野講
而家咪同你講 你班廢人唔配加人工囉
明唔明?

覺得唔滿意咪走,
事實就係大部分公務員出去都搵唔番同等水平
或者唔願意係私人公司多小小人工但忙好多
巴打咪撚理條傻閪,條友真係好撚on9
私人工係會睇年資 但年年都會睇住你個KPI
你試吓年年performance 最差,真係會1蚊都唔加比你等你自己走

而家個問題根本就係有班政府低層做到死都升唔到
有班人就唔做野都跳到max point
有果班廢人係度先令人覺得佢地根本唔值得加人工

條傻閪講到私人工同政府一樣 真係抵佢做死基層
呢單野係政府自己挖個氹比自己踩姐
根本果時啲人正係唔滿意高層加咁多
你劃一4.55咪搞掂件事囉
就算不滿都只係高層不滿
你而家就辣著哂高中低層
準時返工準時收工,收工去返多份好過啦,返幾晚好過加人工啦
係行會班大哥大姐
都幾明顯係林鄭伏鳩佢
照加,市民實屌,尤其係屌冇乜生產力嘅高層加7點幾
劃一跟中層4.5,高層、市民不滿,可能做嘢會更加嘆慢板(影響最少)
劃一2.5,市民都係不滿,不過低中高層仲不滿

基本上你點加甚至減都係會得罪人,姐姐真係窩心,留啲咁撚鑊嘅嘢俾隻比卡超
d錢要留俾國家
互換協議又俾左錢國家
加/凍/減薪都好 班市民都係照屌架啦
佢地有乜野唔屌呀,好老實講句
比員工加薪追通漲,佢地又屌
凍薪,又係屌佢地無生產力
減薪,又屌佢地帶頭減薪
基本上所有決定都屌既,我都唔明仲理佢地屌唔屌做乜
好心就照顧返班中層啦,劃一4.5 咪由撚得出邊班市民屌囉
依家政府做任何一個決定,不論對錯,佢地都係屌撚左先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞