【最新】政府提出全體公務員今年劃一加薪2.5%

543 回覆
54 Like 298 Dislike
班廢人食完lunch un un 腳仲可以上黎笑下連登仔
事實上宜家香港有料既人唔多
你睇住班廢人咁樣都幾沮喪
起碼我係養緊你呢隻狗先囉
emoji都用埋狗乖啦今年又多2.5%狗糧
加得少唔緊要,林大總統嘈兩句可能就會忠誠勇毅有得額外跳多兩個point

其他文職就擺明係condom
多謝哂, 我覆你呢2分鐘已經用左你交既稅啦, 努力打工繼續交多d啦
我就繼續舒服坐office, 出住糧笑鳩你
你班人注定係比人睇唔起架
十足十班黑警同市民大叫“你交幾多稅”咁
你交幾多都係我地個袋出架
阿真廢柴
2.5% 多謝晒
私人咪一樣大把廢柴咁你又睇唔起人呀?
有幾多人打工係拎個心出黎呀
到人地認真返工又比人笑港奴

一黎都唔知有咩好睇唔起二黎唔知你憑咩睇人唔起
咁委屈唔好做囉
COVID 國泰都downsize 啦
唔通係機師的錯咩😂
大環境/行業差都冇計

滿足感大於一切
你條柒頭鬧完咪又係要交, 咁撚唔gur咪唔撚好交, 食皇家飯囉
公務員除左工程稅務局個班正常少少,其他都係垃圾求安穩,升2.5% 算多喇,我公司d垃圾送貨員同清潔工 尻下尻下幾年都無加人工
咁係你間公司無良姐, 真係鄧你可憐
工程正常
上屆政府最唔撚正常嘅局長邊個部門出身?
停跳point一世先合理
工作量逼走一半人
岩 年年啲新聞都避講跳point (或者啲記者真係傻仔唔知)私人公司老闆/HR就扮唔知 話公務員都加得咁少 其實求其一個公務員中層位跳point連加2.5%都已大約+7%

尋日正苦統計處先話全港僱員今年加得1.8%

另外又會有人跳出嚟話point有max ga嘛
但我大學學歷出嚟未見過有同輩朋友升到max point都仲未升到職咁柒(尤其衣兩年移民潮)
根本係得啲50歲以上高薪老野先會頂point
其餘加緊7%扮慘
數學家
做左咁多年公墓做到膠層目的就係為個加薪幅度高過啲垃圾低層,而家玩劃一
我五年未加過人工,還要德國公司。
私人市場有冇point跳呀屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞