【最新】政府提出全體公務員今年劃一加薪2.5%

543 回覆
54 Like 298 Dislike
其實係咪回歸25周年先話 2.5%?
你班撚皮做d野10個先等於人地出面一份
2.5 你信計出來?
無知真係慘
香港人最興魚蛋論
所以呢個地方唔會有出色
你搵邊度搵唔到
根本冇可能
聽過個friend話做政府it 入去幫手落單訂電腦 你班傻鳩廢物公務員繼續打飛機自己好有競爭力啦
聽過個friend話你係on9仔
收到你啦 政府垃圾
事實係荀工嚟,啲人入唔到去做荀工見你地折墮咪心涼
你要知道細公司係幾咁細
大公司係幾咁大
政府係大過大公司
但捱到的話,個人學習能力大大提高
公僕都咁串,你哋做事hea 就低調喇
Officer 點會係中規中矩既工出面fg拎得30k 都係mt etc,你睇返政府請a/eo vs aco/co 比例都係20%咁上下,再講,17拎28k starting 6年點都5x k啦好正常咋wo,13/4k big4都追到呢個數,連bonus 點會輸eo

未計好似eo越黎越慢,下面quote 緊19年香討既comment,再加其實政府流失率無大升,今年走得咁勁可能會高d,但5%流失率會對條隊有幾大影響私人公司幾年都換曬人

Btw 好似seo/pt34先有皮幾野housing

“For your info, 今年開始有2014 intake既EOII去acting EOI,應該都要去到出年先absorb完,開始比2015 intake act,即係最少入職後5-6年先有得acting EOI,而acting EOI要坐正的話,短則1.5-2年左右,唔好彩塞車既話就要3年(舊年試過)。因為呢幾年請EOII的數量相當多(雖然同步resign都唔少),所以等acting條隊只會有長無短;去到2019 intake,最好有心理準備要等7-8年先有得acting EOI。”

“當局回覆議員有關財政預算案的書面問題,指在2016-17至2020-21的5個年度,公務員流失分別為7,793、8,616、8,557、8,311及8,494。與該年度開始時實際人數相比,流失率分別為4.7%、5.1%、5.0%、4.8%及4.8%。”
Officer 又2.5% 真係on 9 , 搵3 皮同1 皮個2.5% 已經差好遠
依家應該5年左右有得坐正
又一件On9
低層撚有1千?
你老母我公司跟公務員加
連登仔真係好撚酸
有手有腳就入到
低層加係正常, dup 石咁做
上面搵20萬一個月又2.5%
跟唔跟埋跳point先
呢樣真 真心黐撚線
貧者愈貧 富者越富
做警察咪得,警察果2.5%都唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞