【最新】政府提出全體公務員今年劃一加薪2.5%

543 回覆
54 Like 298 Dislike
有唔少人減人工考入政府
就係為咗安穩,或者要照顧家庭唔想下下OT,又或者唔想返星期六日等等原因
唔等於未做過私人
走幾多 就補幾多 爭崩頭
政府每年參考「社援指數」變動,調整公共福金計劃津貼金額。勞工及福利局向立法會提交文件,綜援、俗稱「生果金」的高齡津貼、長者生活津貼和傷殘津貼將上調2.6%。以生果金為例,由每月1,475元,增加40元至每月1,515元;普通長者生活津貼由每月2,845元,增加75元至2,920元。

新金額本應2月1日起生效,不過,由於上屆立法會去年10月底完結,當局計劃下月尋求財委會批准,一旦建議獲通過,社署會安排發放追溯款項。原文網址: 綜援、生果金津貼擬下月加2.6% 長生津或加至2,920元 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/729766
大把職位都要chartered先請
出面爭撚住要啦
連登仔以為個個都ACO
大家唔好唔記得行會召集人 劉匪淑儀係行會召集人
入得政府啲中高層點會無料
下 上面話跳pt=加 我咪問跳到max係咪仲有得跳囉
難聽啲講 連登仔睇唔起嘅EO都成百爭一
On99無限跳呀?
睇咩職系啦,文職系多料未必有但個學歷係到
點解咁講?
笑死
係多人爭 但唔代表個面試好難好深
加幾多佢地都無士氣架啦
一年一個point 十幾年你都升唔到職就抵你無得加人工啦
私人公司加幾多?
唔滿意咪quit 囉講咁多做咩

就係因為跳唔番出去但又唔滿意個幅度先喺度怨婦mode 嘛,明嘅
年年都多人爭到仆街
連登仔鐘意踩公務員姐
而家好似係出面班人屌跳point在先 你又講咩野出返去做
如果你咁講嘅話 咁你出邊屌個班人唔入去政府做?咁想跳point
退休公務員係 +2.9%(2020),+0%(2021),+2.4%(2022)

就算外面私人公司都會有頂薪, 除非你升職
唔通一個普通文員可以無限加人工, 加到好似專業人仕咁?
唔好將d 野講到咁稀奇先得嫁
家超老母很忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞