【最新】政府提出全體公務員今年劃一加薪2.5%

543 回覆
54 Like 298 Dislike
摸頂嘅三年加2.5%(一年唔夠0.8%),嚿年甲類消費物價指數升咗超過2.5%啦!真係情何以堪!你估個個都係刀手李百全咩!(三年由D4升到D8!)
私人公司用炒人黎加其他人人工
不嬲都話 醫護好撚慘,做得辛苦又OT冇補水

但就要同班wfh 嘅仆街綁埋一齊計數。

減wfh果班加醫護就啱
公務員加2.5%都加1,2千啦
自己加自己人工
officer ranking 不論文官武官既人工一向都俾人話係overpay
但唔好唔記得下面 仲有好大班基層嘅公務員
而呢一班人佢哋並沒有你所講人工咁大既升幅
佢地有d都無housing benefit 最多只可以排公務員quota公屋
最正確嘅做法應該係真係分返開唔同level加人工嘅幅度
唔係好似而家咁樣畫一
有咩分別
公務員本身人工低,我識fd係水務局做都係得20k
不嬲期期都忙射親波都見幾十人係公務員隊
減20都大把人爭住入
低層一個月加得$300
你好似班公務員咁
嘩,原來劃一係咁解,顛覆我一向嘅認知
一定做人上家咩 好多位都係做人下家比人當係雞
我聽你狀況 應該都起碼五大Second Hon U Grad或以上 所以你要比較嘅就真係只係officer rank 因為同你同quality嘅人 無officer rank都唔會入正苦啦
所以你都認同係overpay

我之所以話EO/LO/TO只係中規中矩嘅公務員 因為對上仲有更勁嘅AO、白衫、甚至比較少人知嘅正苦經濟師園境師屋宇工程師建築師測量師 etc 全部都高人工過私人巿場(當然 只係generally speaking 不看個別例子)

如果講基層 我相信最具代表性就係ACO 因為有跳Point制度 衣家一個10年經驗無升過職嘅ACO都3皮野一個月 我覺得對比私人巿場相關職務同經驗都一樣overpay 點解你覺得基層公務員慘?可能純粹因為佢哋幾overpay都追唔到你同我個階層而已 但佢哋比較對象唔應該係我哋
公務員應該做義工
連登仔代表
仲有通漲
成日話出面7-8%人報係全包佢地係獨立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞