【最新】政府提出全體公務員今年劃一加薪2.5%

543 回覆
54 Like 298 Dislike
可能係自僱人士
我無話自己升得慢 我交緊六位數稅
我只係由大眾角度出發

你要FG入行咁計 你唔應該用5%去compare
假設中規中矩EO/LO/TO衣類工種 5年左右就會由II升I (csradar寫6年 但又移民潮、迫針鬥黃走一批、習俗又早1年acting)
假設FG入行
入職2017年 Point 15 28040
今年2022年 Point28 60100

你要咁多年每年加20%先追到佢哋
而你只係轉工或升職嗰年先加20%就以為自己贏咗 實際非轉工或升職年份我當你叻仔都係加5-10%

私人公司花紅比你平均3個月
都無公務員每月五位數housing同15%MPF咁多
係就快d轉出去私人市場做啦
你個類比有啲錯
咩叫少人做,有data?
我夠話有幾億身家既人都會行路食飯柯屎囉
公墓猿又話要比平時更hea 做架啦
^_^就嚟會有kpi
公務員惟一輸就應該係醫保(對比私人大企、中小企就晒氣)
同埋如果你好想移民或轉行 咁公務員除醫護外大部分工作經驗無乜用
其他野generally係公務員贏
睇下連登d扮工post就知有幾多私人工精英
一波未平 一波又起
每年轉工?
佢個指標咪係私人巿場嚟點每年7-8%
走啦
視乎咩行業,好多人加得好少,甚至冇,唔好亂噏
摸頂嘅三年只加2.5%(一年唔夠0.8%)真係情何以堪!你估個個都係刀手李百全咩!(三年由D4升到D8!)
回歸25年,加2.5% 好好睇睇
叫佢唔順氣跳私人市場你睇吓班人抽唔抽高到個價囉,公務員個個人才,留係政府under pay 俾狗做又唔穩定,真係浪費咗佢。
點解唔跟国內公務員要減 4 成人工 ?
source?
醒目既都會2年轉一次啦 正常都+最少20%啦
book 到先算
頂盡咪三年轉一次工
年年轉咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞