一人一個做過廚房既噁心回憶

566 回覆
1407 Like 14 Dislike
睇完呢個po
法國食飯跌落地再執已經濕碎
成大缸魚露面全部係曱甴浮屍,但因為係水龍頭式下方出口,照用,但第一日返工就會同你講要魚露唔好用呢缸,係俾客用既,自己人用樽裝。
仆街,疫情期間訂唔到貨,識人間餐廳真係咁
即棄手套用5日天才
前年入廚房做pt做三星期
附近有好多狗
經常入黎食野
做廚既有一半都唔鍾意狗
一知道又係佢地就有得做咩就做咩
好似扔落地下再放入番碗再比佢地食
多不勝數
Head chef 要慳成本 叫d平貨 條魚一融雪就臭 跟住Demi Chef用大量辣椒 花椒 蒜蒸果條魚
所以出街食 都唔敢食太濃味的食物
同埋last minute 叫野食 真係預咗比人屌老母
邊間想食
油麻地某重新裝修酒家(都裝左好耐)近球場,個陣做pt樓面,啲客食剩啲肥牛會攞番入雪櫃雪番再serve
個時做水吧
個廚房有老鼠
成日有啲野比啲老鼠咬爛

咁就setup左啲 老鼠籠
再加啲香口野咁

咁第日翻到去就真係捉到
仲係咁喺度「接接接」

之後我哋廚房個大廚大陸女人黎
有啲口音
跟住佢炒緊個唔知辣子雞定咩
總之有啲滾油嘅嘢

之後佢產啲滾油落去個老鼠籠度
隻老鼠嗌到勁高音 又轉左幾十個圈咁
諗翻起都好恐怖
(嗰日個下晝重複咗兩三次左右)

之後我就收黃昏咁上下
咁我換晒衫返返去拎返少少個人物品
頂佢個肺
拎住手套捉住隻老鼠就係喺我個頭前面
問我:「X仔,佢得唔得意呀!」
我當堂起哂雞皮 差啲冼底

-
題外話 ,個啲炸菜都唔建議大家食/食咁多
真係好撚仆街
芝麻人冇一個蘑菇
用塊萬年毛巾幫你碟意粉修邊
所以奉勸大家唔好喺人哋臨近收舖時段衝去食
一嚟廚房差唔多執好又要搞過
多數出嚟都係趕住收工level
唔好彩激嬲好似樓上講嗰啲閪廚真係幫你加料都似
二嚟通常準備倒嘅食材都攤曬喺室溫環境
趕住洗碗洗盤都撈埋一齊擺
更唔好提清潔嗰陣啲清潔劑飛撚曬落去
咁恐怖邊間?
中日西式邊隻
廚房咩位最多
喺外國有指引 幾秒內執返喺ok
喺外國做過壽司鋪 話有指引咁寫
檸檬 水果 出完比客收返黎冇穿冇爛沖一沖水比下個客
之後條友點 即炒?
好彩係以前開茶記
咁撚好 返韓燒執枱污糟到核爆 成枱蝦殼蟹殼成日吉穿手套 個期用得多仲會成間舖冇手套用幾日
唔通特登同你整咩
點撚樣用到一日,用到咁上下都會穿啦
諗起呢啲新聞

以中國鰻魚冒充日本貨賣了5年 日本批發商社長鞠躬道歉
https://lih.kg/2817083

壽司郎公開道歉!「天然本鮪 」拖羅原來係「印度吞拿魚」、「九州產鰻魚」係「中國產」
https://lih.kg/2932437
條友成日都做錯野,無耐就比人調去第二間舖,喺第二間舖又比人杯,好快就無做
啲雞扒其實仲有下文,比廚房啲人掉左去後巷個垃圾桶,夜啲個垃圾佬黎收垃圾就聖誕老人式咁拋袋垃圾上膊,點知個垃圾袋比個罐頭𠝹開左,成批臭雞扒飛哂落個垃圾佬背脊,條友夜麻麻睇唔清係乜,仲問我地呢啲咩黎咁撚臭
痴線 明知個雪櫃冇咁快搞店,就早d掉晒d魚生好過啦,臭到連個雪櫃都可能用唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞