一人一個做過廚房既噁心回憶

566 回覆
1407 Like 14 Dislike
垃圾桶
尖沙咀
蟹殼生蠔殻全部洗過重用
啲蟹膏係另外啲包裝蟹膏擠出嚟 都唔知係咪蟹膏嚟
見過經理拎左枝萬潔靈係廚房周圍噴
完全無諗過會揮發落啲食物度
有時d帶子刺身放係個殼上面,都唔知個殼係咪重用
早排係某間餐廳做PARTTIME廚房仔
做左2日都算OK
點知上星期日實在多人食野
搞到成個廚房忙到HiHi
但都唔算咩大問題
直至有個侍應就入來
我見佢面色慌張,心諗佢係咪做錯野呢?
點知佢大叫一聲"咸魚雞粒炒飯一個!!!"
成班廚房師傅同一時間停晒手用一種震驚既眼神望住個侍應仔
我都呆晒,到低發生咩事呢
只見大廚係褲袋中拿一支煙出來,慢慢地放係口中,再點著佢
之後講左一句"準備......."
到低煮咸魚雞粒炒飯要準備d咩呢?
突然之間成班廚房佬一齊除褲
拿條勁出來係到"卒"個龜頭!!!!
我心諗咩事?
點知大廚即係叫我一聲,你仲唔快d準備?知唔知個客等緊架?!
我只好跟住其他人一起咁樣做,但完全唔舍有咩意義
只係卒下卒下,卒到d勁屎出來,個大廚即係拿我d勁屎放係個鼻到閒一閒
講左聲"果然夠咸魚味....."
到個一下我終於明白了,原來一個靚的咸魚雞粒炒飯
係要靠駕屎去吊出個種咸魚味.......
集合了數十人勁屎,果然令客人吃得津津有味
死全家啦撚樣
做KFC廚房,啲雞臭咗,經理叫我拎包辣椒粉醃一個鐘,然後再上粉炸
唔怪得有d雞食落去梅既
大把
由其係MK或社團管理果啲
完全唔係做生意係玩遊戲
做飲食做兒戲一樣
一收鋪老鼠大軍出動
我就小強大軍

試過落完雨果晚第二朝見到過50隻係度周圍爬
試過要洗甲由屋
所有有汁醃漬野先祈唔好叫
全部隔夜

壽司愈係多花臣愈污糟
做過幾間日餐pt
鰻魚係微波爐叮熱淋汁
仲要全部支那產
頹到爆份量但賣超貴
茶記不嬲係咁
係啲好撚鐘意香港既傻鳩先成日吹奏
都唔知去日本餐叫鮑魚係咩心態
燒味部散仔推手推車拎十幾廿隻燒鵝搭𨋢去樓下外賣部
入𨋢kick到 成車燒鵝跌晒落𨋢地下
條友徒手執番上架車仔 照樣送去外賣部

利申, 顧客非員工, 件事唔係淨係我見到

以後冇去呢間酒樓食飯
徐晃d那渣野人人都想扮唔知
你條仆街仲開post鉅細無遺講
仲點出街食
做過日本餐都知鰻魚好cheap, 大陸貨黎,要新鮮我寧願食蒸鯇魚
你屋企以前間餐廳係皇室堡開?
所以我食燒肉燒鵝油雞盡量唔食皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞